Genrebild

Nästa artikel
Finland börjar framställa syntetisk bensin och diesel
NYHETER

Finland börjar framställa syntetisk bensin och diesel

Publicerad 8 februari 2020 (uppdaterad 8 februari 2020)

Genrebild

I Finland byggs en maskin som ska framställa syntetisk diesel. Samtidigt ska laboratorieframställd bensin gå till storskalig tillverkning och ett oljebolag har gått in som samarbetspartner.
Det är svenska YLE, Finlands motsvarighet till SR/SVT, som i en längre artikel skriver om att ett forskarlag nu framställer två tankbilar syntetisk bensin per dygn. Nu har de även lösningen för att framställa diesel på motsvarande sätt. Råvaran tas från skogen och bensinen framställs i grova drag genom att mata in en blandning av vatten och etanol i en katalysator. Ut kommer både bensin, som påstås vara bättre än den fossila, gasol samt rent vatten.

– Jyri-Pekka Mikkola (professor vid både Åbo Akademi och vid Umeå universitet) har specialiserat sig på hållbar kemisk teknologi och tillhör ett forskningslag som under flera år arbetat med att framställa helt syntetisk bensin och diesel, skriver YLE i sin artikel.

– Vi har gjort små justeringar på bensinpiloten som står på en släpkärra och nu fungerar den jättebra. En samarbetspartner, ett stort oljebolag, var på besök och nu förhandlar vi om att lägga upp en anläggning för bensinproduktion vid en av deras depåer, säger Mikkola som även påstår att ny hållbar kemisk teknik är nödvändig för att uppfylla de miljömål som EU satt upp.

Dessutom påstås tekniken ge billigare bensin då framställningskostnaden är lägre än för fossil bensin och 2017 var 72 procent av det sålda bränslet i EU diesel medan 28 procent var bensin.

Nu, skriver YLE, är det alltså dags att framställa diesel på motsvarande sätt.

Här hittar du YLE:s artikel.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.