Statistiken under 2018 dras med en rad faktorer som gör siffrorna osäkra men då mer månad för månad än för året som helhet. Vid listningar av den typ som Bil Sweden gjort är det även av betydelse om man tar alla sålda bilar eller om man enbart väljer sålda till privatpersoner.
Som bekant infördes det nya skattesystemet vid halvårsskiftet vilket innebar att siffrorna för juni blåstes upp kraftigt då många handlare valde att registrera in sina lagerfordon så att kunderna inte drabbades av den skattehöjning som blev följden av bonus-malus-systemet.
En annan effekt var att många kunder valde att få sina husbilar levererade före halvårsskiftet vilket även det bidrog till att det enligt Vroom, som bearbetar Trafikanalys (SCB) statistik, nyregistrerades 3 188 husbilar. Detta innebar en tredubbling jämfört med juni 2017 eller ungefär 2000 fler än det borde ha varit. Den tillgängliga totalsiffran för året har hittills pekat på en ökning på 16 procent. Föga förvånande sjönk julisiffran kraftigt, husbilar nådde då bara ungefär hälften av antalet nyregistreringar under juli 2017. Som symbol för denna volativitet kan vi ta Bil Swedens siffra för december där de redovisar en minskning med 61,22 procent jämfört med samma period året innan men en årsökning på 18,05. För att slippa spekulationer runt dessa missvisande månadssiffror valde HRF att inte redovisa några siffror för andra halvåret 2018, men har sagt sig komma med en årssammanställning under nästa vecka.
Siffrorna skiljer sig också åt mellan olika statistiksammanställningar. Trafikanalys, som är statens officiella statistik, tar med samtliga husbilar, oaktat om dessa är privatimporterade eller importerade via den traditionella handeln och årsmodell. Vroom rensar bort fordon som stått i mer än sex månader hos en handlare sedan det inregistrerades första gången och nysålda fordon som är mer än tre år gamla. Vilken metod som ska anses vara mest rättvisande kan förstås diskuteras men är grunden för de avvikelser som finns mellan olika källor. Det sammanlagda antalet husbilar i Sverige är därför högre än summan av de månadssiffror som redovisats över tid, även med hänsyn till utskrotning. Det tål att nämnas att så länge som nyregistreringarna överstiger utskrotningen av uttjänta husbilar kommer beståndet att öka vilket med en skälig bedömning gör att vi kommer att kunna se en ökning av antalet husbilar i trafik åtminstone under ytterligare en tioårsperiod om inget alldeles oförutsett händer.
Ytterligare en effekt av den under lång tid ökande försäljningen blir att utbudet av äldre fordon fortsätter att öka vilket sannolikt öppnar upp för en ägargrupp som söker en billigare husbil i takt med att genomsnittsåldern på husbilar ökar.
Bilregistret registrerar inte alltid basfordonets fabrikat och därför dras även modellstatistiken med en viss osäkerhet men generellt kan sägas att siffrorna är i underkant. Av det som går att utläsa ur statistiken har, enligt Trafikanalys vid halvårsskiftet, 84 procent av husbilarna Fiat Ducato som basfordon.
Enligt Bil Swedens statistik har det under 2018 nyregistrerats 5 938 Fiat Ducato personbilar vilket placerar den på en tiondeplats för mest valda modeller på svenska marknaden. Förra årets siffra var 5030, vilket kan jämföras med siffran från HRF vilken var på 6 405 husbilar. HRF angav 2016 års nyregistreringar till 5 321 stycken vilket i procent innebar en ökning med 20,37 procent mot 2016.
Trafikanalys senaste siffror redovisar 7 856 inregistrerade husbilar under 2018, en ökning med 6,8 procent från de 7 356 som nyregistrerades under 2017, en bra utveckling på en fordonsmarknad som totalt minskat med 6,9 procent.
I november redovisade vi resultatet av en undersökning som DN hade gjort baserat på 2017 års statistik från Trafikanalys. Då kom Fiat Ducato totalt på en fjärdeplats och till och med toppade försäljningen i vissa län och då framför allt bland män. I stolpform länsvis såg det ut så här:
- Bland män på hela svenska marknaden är Fiat Ducato mest populär och hamnar på en förstaplats med 1407 exemplar. Vi vill ändå vid sidan av DN:s siffror påpeka att detta antal förefaller lågt då Trafikanalys anger att det under 2018 inregistrerats 7 646 husbilar till och med oktober och det bedöms att Fiat Ducato har en marknadsandel på cirka 80 procent. Det är inte säkert att bilregistret har uppgift om exakt hur många som byggs på respektive basfordon.
- I Blekinge län kommer Fiat Ducato på en andraplats bland män.
- I Dalarnas län toppar Fiat Ducato bland män och på en tredjeplats bland kvinnor.
- Även på Gotland tar Fiat Ducato förstaplatsen bland män.
- I Gävleborg tar Fiat Ducato en fjärdeplats bland män.
- Även i Halland toppar Fiat Ducato bland män.
- I Jämtland blev det en tredjeplats bland män och en fjärdeplats bland kvinnor.
- Jönköping har även de Fiat Ducato på en tredjeplats bland män.
- I Kalmar toppar Fiat Ducato listan bland män.
- I Kronobergs län tar sig Ducaton inte in bland de fem största vare sig för män eller kvinnor.
- I Norrbotten hittar vi Ducaton på en andraplats bland män och en tredjeplats bland kvinnor.
- Vare sig Skåne eller Stockholm har någon topplats för Ducato.
- I Södermanland kommer Ducato på en förstaplats bland män och en fjärdeplats bland kvinnor.
- Uppsala har Ducato på en förstaplats bland män.
- Värmland har Ducato på en andraplats bland män.
- I Västerbotten kniper Ducato förstaplatsen både bland män och kvinnor.
- Västernorrland får nöja sig med en femteplats bland kvinnor men är det enda län där fler kvinnor är fler än männen.
- I Västmanland får Ducato en förstaplats bland män.
- Västra Götaland har även de Ducato på en förstaplats bland män.
- Även Örebro har Ducato på en förstaplats bland män och dessutom på en femteplats bland kvinnor.
- Östergötlands län har Ducato på en tredjeplats bland män.
- Ducato har topplacering i tio län samt störst i volym om man bara tittar på män.
Oavsett om vi talar om de siffror som DN redovisade i november för 2017 eller de siffror som Bil Sweden redovisade idag för 2018 visar sig det höga intresset för husbilar att basfordonet placerar sig på tio i topp-listan i Sverige.
Det om något kan man väl säga är en nyårskaramell av rang!
Relaterade dokument
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.