Nästa artikel
Favoriter hos Forsbergs
NYHETER

Favoriter hos Forsbergs

Publicerad 29 maj 2020 (uppdaterad 29 maj 2020)
Vi tar tempen på Forsbergfritidcenters nya VD Jonas Karlsson. Hur håller de reda på alla bilar och vagnar, och vilka är hans favoriter?
Forsbergs Fritidcenter är Sveriges största aktör på fritidsfordonsmarknaden och verksamheten har växt succesivt. Nu har de center i Hyssna, Bjuv, Stockholm, Borlänge, Mantorp, Karlstad och Kalmar. De är generalagenter för husbilar från Hobby, Frankia, Concorde och Niesmann+Bischoff samt återförsäljare av Bürstner och även husvagnar från Hobby. I Kalmar säljs även nya bilar från Dethleffs, Sunlight och Rapido. Sist men inte minst har de en omfattande handel med begagnade fordon. Hur kan man hålla reda på allt det här egentligen? Vi ringer till Jonas Karlsson som sitter i bilen på väg till Mantorp
Hej Jonas, kan du först berätta lite om vem du är och hur du hamnat i den position du nu har, VD på anrika Forsbergs Fritidcenter? 

Jag bor med min familj på en gård i Marks kommun och är det man kallar månskensbonde, bonde på fritiden med andra ord. Jag har jobbat länge inom fordonsbranschen och första gången jag blev VD var jag tjugosju år gammal. Via olika poster hamnade jag till slut på Forsbergs. Jag halkade in på ett bananskal kan man säga, först som platschef och vVD i Hyssna sommaren 2015 och 2020 blev jag tillfrågad att bli VD.
Tycker du det är någon skillnad mellan personbilar och husbilar?

Jag har tidigare jobbat mycket med Toyota och har tagit till mig mycket av deras tänk vad gäller affärer, kunder och fordon. Det är nästan som en livsstil och den tog jag med mig till Forsbergs. Något som utmärker husbilar och husvagnar är att det är produkter med själ och hjärta, det är svårt att hitta andra branscher där alla brinner så för produkterna!
Hur många är det som jobbar på Forsbergs?

I dagsläget är vi 115 medarbetare som är fördelade på sju center.
Om man kikar på kartan över era center tycker många att det ser lite tunt ut norr om Dalälven, är det något på gång där?

Vi vill vara heltäckande så vi skulle inte säga nej till ett center i Norr, det är ingen hemlighet, men just nu letar vi inte aktivt.
Hur gör ni egentligen för att hålla reda på alla husbilar och husvagnar på era olika center?

Ja vi har en bred portfolio och hanterar ungefär tvåtusen enheter per år, det kräver en gedigen organisation. För de fabrikat vi är generalagenter för tar vi hand om hela kedjan från katalogframställning till reservdelshållning. Det är ett stort åtagande och det kräver mycket erfarenhet. Vi har en inköpsgrupp som lyssnar på medarbetarna som har kontakt med köparna. Alla nya bilar anländer med Kielfärjan varpå de kontrolleras och registreras innan de slussas vidare till respektive center.

Har du några favoriter eller modeller du vill lyfta fram? En av varje fabrikat eller typ: Husvagn, halvintegrerad, helintegrerad, liner och plåtis.

Halvintegrerad: Hobby Optima 75 HGE

- En stor liten bil med allt man vill ha, och plats för fyra. Missa inte vår Forsberg Edition som är en bra deal!
Helintegrerad: Frankia 790 GD.

- Fantastiska bilar med bra dubbelgolv och generösa förvaringsmöjligheter. Just 790 med höga långbäddar är en långkörare på försäljningslistan.
Helintegrerad: Niesmann + Bischoff 88B

- Jag gillar specialaren med barlösning vilket ger tre snurrbara stolar. Ledordet för Niesmann är valfrihet och designen är A och O, de kammar hem många designpris idag, modern i sin tappning.
Liner: Concorde

- De nya Centurion är outstanding och finns i en rad olika storlekar just nu så jag tipsar om 860, en lite mindre variant, men fortfarande byggd på Iveco. 
Husvagn: Hobby 560 KMFe

- En klassiker som verkligen håller måttet. En perfekt trerummare på hjul för en familj! 
Plåtis/Van Burstner City car C 603

- Ja det här är en lite udda bil som är skräddarsydd för de som åker max två i bilen. Den bakre soffan är därför bortplockad vilket ger mer utrymme för annat i bilen.
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.