Bild
Nästa artikel
NYHETER

Extra koll på hastigheten den här veckan

Publicerad 18 april 2016 (uppdaterad 18 april 2016)
Det går för fort på våra svenska vägar, ska liv räddas måste fler hålla hastigheten menar NTF. Förra året rapporterade polisen drygt 435 000 hastighetsöverträdelser. Denna vecka genomförs extra hastighetskontroller.

Enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör 54 procent för fort på det statliga vägnätet, vilket är samma andel som året innan, men Sverige har satt upp ett mål att 8 av 10 ska köra inom hastighetsgränsen senast år 2020. 

NTF vill ändra beteendet hos de som kör för fort och även om de menar att det krävs många olika insatser skulle det enklaste och mest kostnadseffektiva varit om alla bara anpassade hastigheten till den skyltade.

-Vi ser att många olyckor sker på 70-vägarna och de blir förstås extra viktiga när vi ska planera våra hastighetsmätningar, även om det kan se olika ut lokalt. Vi ska helt enkelt stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg, Polismyndigheten.

För att få alla att hålla hastigheten finns även andra metoder än polisens arbete, som de automatiska hastighetskamerorna. 

Under hela nästa vecka gör polisen en extra satsning på att kontrollera hastigheten. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.