Nästa artikel
Extra koll på bälten den här veckan
NYHETER

Extra koll på bälten den här veckan

Publicerad 14 mars 2016 (uppdaterad 14 mars 2016)
Den här veckan fokuserar polisen extra på bältesanvändning. Trots att bältesanvändningen i framsätet ligger på 94 procent är en tredjedel av de som omkommer i trafiken obältade vilket NTF menar är en tankeställare.

Vid NTFs senaste mätning använde 94 procent bilbälte i framsätet. Andelen är stor, men ungefär en tredjedel av de som omkom i fjol i trafikolyckor saknade trots detta bälte och flera av dem hade sannolikt överlevt om de använt bälte. I baksätet är bältesanvändningen lägre och i lastbilar och bussar ännu lägre.

Andelen bältesanvändare varierar mellan 88 och 98 procent beroende på län men generellt är användningen högre bland kvinnor än män. Andelen bältesanvändare är beroende på var i bilen man sitter och är lägre i baksätet än i framsätet. Enligt Trafikverket sitter totalt sett cirka 15 procent obältade. Bland lastbils- och busschaufförer samt busspassagerare är andelen obältade ännu högre.

Sedan många år är det lag på att använda bälte om det finns monterat i fordonet och det gäller både i bilen, lastbilen och bussen. Under den här veckan, 14 – 20 mars, pågår en av polisens insatsveckor med fokus på bälte, hjälm och skyddsanordning. Det innebär att polisen fokuserar extra på användningen av skyddsanordningar i sitt dagliga arbete ute i trafiken.

-Bältet är fortfarande den allra viktigaste säkerhetsdetaljen i våra fordon. Genom riktade kontroller gör vi det vi kan för att komma ett steg närmare Nollvisionen genom att få alla att sätta på sig bältet, även i lastbilen och bussen, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Lastbilar och bussar är stora och tunga och därmed ofta säkrare än bilar, men även tunga fordon drabbas av trafikolyckor, ofta genom att åka av vägen och välta och då är bältet livsviktigt. Skadorna på en busspassagerare som inte sitter bältad kan bli mycket allvarliga i en olycka genom att man kastas runt i bussen. Med bältets hjälp sitter man kvar på sin plats och risken för skador minskar avsevärt.

-Vi måste få alla att använda bälte, även de i baksätet och de som åker buss. Ingen ska behöva sätta livet till för att man slarvat med bältet, säger Marie Nordén, generalsekreterare på NTF.

Det är lag på att alla som åker bil och buss ska använda bälte. Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning. Böter för att inte använda bälte är 1500 kr men om du som förare inte ser till så att minderårig sitter säkert i fordonet är böterna 2500 kr.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.