Nästa artikel
EU-studie kan ändra synen på vägunderhåll
NYHETER

EU-studie kan ändra synen på vägunderhåll

Publicerad 24 januari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Ett treårigt projekt med målsättningen att få bättre överblick över vägars och broars tillstånd har nyligen avslutats av VTI. Studien kan komma att revolutionera vägunderhållet.

EU-projektet Trimm (Tomorrow's road Infrastructur Monitoring and management) har arbetat med att utveckla sätt att mäta och beskriva tillstånd hos vägar och broar. Projektet startades 1 december 2011 och avslutades i slutet av november 2014. Projektets syfte är att planeringen av underhållet ska bli effektivare och mer välgrundad.

– Det finns outnyttjad potential i mätningar av vägars och broars tillstånd. Med hjälp av data som samlas in under dessa mätningar kan man ta fram nya mått som gör det lättare att fatta beslut om rätt åtgärder vid rätt tidpunkt, säger Robert Karlsson, forskningsledare på VTI och projektets koordinator.

Projektet initierades inom Fehrl, (Forum of European national Highway Research Laboratories) och ingår i EU:s sjunde ramprogram. Inom projektet har forskare från elva EU-länder undersökt bromätningar, vägmätningar och förvaltningssystem.

Tidigare byggde mätmetoder på att mätningar i bästa fall gjordes en gång om året. Genom att utnyttja de sensorer som finns i vanliga fordon och skicka den on-line är det egentligen möjligt att få en realtidsövervakning av vägnätet. Målsättningen med den förbättrade informationen är att ge trafikanter god service och väghållarna möjligheter att fatta långsiktigt kloka beslut om hur underhållet ska optimeras.

– Projektet kommer att underlätta för väghållare att strukturera sin information från mätningar och skapa hanterbar information som passar olika syften inom väghållning, säger Robert Karlsson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.