Bild
Nästa artikel
NYHETER

EU säger ja till hårdare utsläppskontroller

Publicerad 6 april 2017
Stödjer förslag att kunna bötfälla biltillverkare som inte sköter sig med upp till 30.000 euro per fordon.

Med 585 röster mot 77 godkände EU-parlamentet kommissionens förslag om hårdare kontroller och bättre insyn i hur bilar testas i medlemsländerna. Biltillverkarna ska inte betala testlabben direkt, istället bistår medlemsländerna med ekonomiska medel för avgastester, med möjlighet att plocka ut avgifter från biltillverkarna för att genomföra dem.

Varje år måste dessutom 20 procent av nya modeller som introducerats året innan utsläppstestas på nytt. Om biltillverkare avslöjas med att försöka manipulera utsläppen på sina bilar ska de kunna bötfällas med upp till 30.000 euro per fordon. Innan den antas måste lagen först godkännas i förhandlingar mellan EU-lagstiftare, EU-kommissionen och medlemsländerna.

Frågan om relationerna mellan biltillverkare och testlabb väcktes av EU-kommissionen efter Volkswagens utsläppsskandal 2015. EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska tror att det nyligen accepterade förslaget kan bidra till att dieselbilarna fasas ut.

– Dieseln kommer inte att försvinna från en dag till en annan, men efter det här årets arbete är jag säker på att de kommer att försvinna snabbare än vad vi kan föreställa oss, sa hon i ett tal till EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.