Nästa artikel
En Hobby blir till
FILM

En Hobby blir till

Publicerad 24 mars 2020 (uppdaterad 24 mars 2020)
Häng med in i Europas största husvagnsfabrik! Här tillverkas ungefär 16 500 fritidsfordon per år av cirka 1 200 medarbetare och produktionen är högt automatiserad. Dessutom får du en chans att fila lite på din skoltyska!
Det är mäktigt att se hur tillverkningen går till i Hobbys fabrik i Fockbek. Här tillverkas Hobbys husvagnar i de 260 000 kvadratmeter stora lokalerna och den 30 april 2017 firades fabrikens femtioårsjubileum då den här filmen spelades in.

Tillverkning av fritidsfordon är inte längre någon hobbyverksamhet, här råder strikt ordning, högteknologi och stor egentillverkning av det mesta som återfinns i det färdiga fordonet. I Fockbek utanför Rendsburg färdigställs ungefär 13 500 husvagnar samt knappt 3 000 husbilar per år och anläggningen är därmed en av världens största fabriker inom sektorn fritidsfordon. Att som i filmen följa hela produktionsförloppet från planeringen till slutkontrollen är riktigt intressant och ger en god inblick i hur pass komplex tillverkningen är. För varje husvagn går det åt mellan 200 och 300 delar i trä för en inredning, något som ger en totalförbrukning på i storleksordningen 20-25 ton trä per dag för de 12 000 möbeldetaljerna.

Här lämnas inget åt slumpen, materialåtgången minimeras så långt som möjligt och datorer räknar ut hur man får minsta möjliga svinn. Det som ändå blir över används för andra ändamål. 

Även dynklädslar produceras i fabriken och variationerna på arbetsuppgifter sträcker sig hela vägen från dessa till chassit. Den egna utbildningen borgar för att medarbetarna inom respektive arbetsområde har hög yrkesskicklighet, något som förstås är viktigt för kvalitén på slutprodukten.

Klicka igång filmen och följ med in på fabriken!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.