Nästa artikel
Dometic stäms i USA för kylskåp som börjar brinna
NYHETER

Dometic stäms i USA för kylskåp som börjar brinna

Publicerad 22 april 2016 (uppdaterad 24 oktober 2019)
Cirka 3 000 kylskåp från Dometic påstås ha självantänt och nu stäms bolaget USA i en grupptalan.
Aktiespararna uppger att Advokatfirman Hagens Berman har väckt en grupptalan mot Dometic i USA. Bolaget anklagas för att sålt kylskåp med en defekt komponent som gör att de riskerar att självantända. Enligt artikeln har fler än 3 000 bränder uppstått sedan 1997 och enligt talan har detta resulterat i mer än 100 miljoner dollar i egendoms- och personskadeanspråk. 

Advokatbyrån menar vidare att Dometic har haft full kännedom om såväl bristerna som skadorna och ska ha följt skadeutvecklingen i interna databaser. Ändå menas det att bolaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att ändra konstruktionen eller varna användarna. 

Kraven som framförs i talan är att Dometic reparerar eller ersätter de defekta kylskåpen och därutöver vill man bli kompenserade för den värdeminskning som uppstått på deras husbilar och båtar. I talan påstås det även att Dometic försökt dölja riskerna, manipulerat återkallelseprocessen och påverkat skadebedömningarna.

Här hittar du artikeln i Aktiespararna.

Dometic har i sin tur svarat på anklagelsen med följande uttalanden:

Dometic har idag mottagit information via media om en grupptalan mot amerikanska dotterbolaget Dometic Corporation gällande påstådda säkerhetsdefekter i gasdrivna absorptionskylskåp.

Dometic ser allvarligt på anklagelsen och förnekar bestämt att bolaget medvetet skulle avstått från att eliminera defekter i den aktuella produkten.

Dometic bedriver sin verksamhet i en hårt reglerad miljö och det är ett grundläggande krav att alla produkter följer lagar och förordningar om säkerhet. Dometic arbetar proaktivt med produktsäkerhet i öppet och nära samarbete med myndigheter och följer gällande lagstiftning och  rekommendationer. 

Dometic kommer att återkomma med mer detaljerad information i ärendet.

I tillägg till den information som lämnades den 22 april 2016 avseende en grupptalan som lämnats in mot Dometic i USA, lämnar bolaget följande information.

Den 21 april 2016 lämnades en grupptalan i United States District Court for the Northern District of California. I talan påstås att Dometics gasdrivna absorptionskylskåp är defekta. Talan påstår också att Dometic har misslyckats med att åtgärda defekterna och lämna lämpliga varningar eller instruktioner för hur gasdrivna absorptionskylskåp används. Talan omfattar för närvarande 5 enskilda käranden.

Dometic är av uppfattningen att påståendena är grundlösa och kommer att försvara sig kraftfullt mot dem.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.