Bild
Nästa artikel
DRÖMRESA

Deras livs resa med husbil

Publicerad 20 april 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
Resan är målet har någon sagt och det kan väl många av oss med mobilt boende hålla med om. Men få gör en resa som den här med start i Düsseldorf och mål i Beijing. Läs mer om resan!
Det hela tar sin början i Düsseldorf. 39 personer från Tyskland, Frankrike, Österrike och Schweitz i 21 husbilar och en trailer startade den 18 april sin livs resa, en spektakulär färd längs Sidenvägen, 1 300 mil på tio veckor genom nio länder. Den 23 juni ska de vara framme då mässan All in Caravaning öppnar i Beijing. Låter det inte spännande?

Foto: Wikipedia

Resan kommer att ta dem till Berlin, vidare till Warsawa, Vilnius där Europas mittpunkt ligger, Riga, Moskva och följa Volgas dalgång längs den legendariska Sidenvägen. Bara delen genom Ryssland kommer att ta tio dagar.

Europas geografiska mittpunkt enligt EU (GPS: N54° 53′ 38″, E25° 18′ 18″) Foto: Wikipedia

I Kazakstan kommer de över i Asien vid Karakalpakstan vilket är området runt Aralsjön. Där ansluter man till Sidenvägens norra dragning med bland annat Khiva, Bukhara och Samarkand. Samarkand räknas som Sidenvägens inofficiella "huvudstad" och är som tagen ur Tusen och en natt med sina torkosa kupoler.

Foto: Pixabay

Efter Uzbekistans huvudstad Tasjkent kommer gruppen via den vackra Ferganadalen upp i den 3 300 meter höga bergskedjan i Kirgisistan där de lämnar det forna Sovjetunionen när de passerar gränsen till Kina. I och med detta kommer de också till en helt annan kultur. Det kommer att bli många intressanta platser med såväl öknar som bergsområden eftersom både östra Europa som Asien har mycket att bjuda på och som få har sett med egna ögon.

Foto: Visit Uzbekistan

Väl i Kina kommer gruppen att tillbringa tio dagar i den autonoma regionen Xinjiang Uyghur på sin väg mot ökenvägen Trans Taklamakan som ligger mellan Himalayas norra sluttningar och Tarimdalen. Här ska de korsa öknen “desert of no return” på en modern asfaltsväg som är en av Kinas mest ambitiösa vägprojekt.

Öknen Taklamakan. Foto: Wikipedia / Pravit

Men det finns fler höjdpunkter här, Dunhuang, som var Kinas västligaste militära utpost på Sidenvägen och en viktig knutpunkt för handelsresande, Crescent Lake och enorma sanddyner inte långt från de mäktiga bergen i Himalaya.

Foto: Pixabay

Sedan följer de berömda så kallade Buddhagrottorna uthuggna i en bergssida. Det är över 700 grottor som egentligen heter Mogaogrottorna men ofta kallas De tusen buddhastatyernas grottor.

Foto: Wikipedia / Zhangzhugang

Sedan följer den Tibetanska högplatån, Xian med sin världsberömda terracotta-armé, de gigantiska Buddha statyerna i Longmengrottorna med några av de finaste exemplen på buddhistisk konst i Kina, Pagodaskogen samt Shaolin Templet i Luoyang, Innan gruppen anländer till Beijing blir det även ett stopp i den gamla staden Pingyao från Ming-dynastin.

Foto: Pixabay

Efter denna resa blir det officiellt mottagande på den sjunde mässan "All in caravaning". För vissa husbilar blir nu fortsatt färd till Shanghai och sedan båttransport tillbaka medan andra börjar återfärden för egen maskin via Mongoliet till Sibirien och därefter västerut för att återigen komma till Düsseldorf. Den sista delen av resan är bara den ungefär 1 000 mil. För de som kör hem själva blir det drygt ett halvt varv runt jorden.

Foto: Pixabay

Guiden som följer med denna resa heter Kostya Abert och har rest med husbil sedan han var 18 och nu kommer han att fira sin 50-årsdag under resan. Som den campingentusiast han är har han hunnit besökt alla världsdelar med husbil och sedan 2002 har han jobbat som reseledare för SeaBridge Tours. Han har rest i Kina med husbil varje år sedan 2007 och bedöms vara en av de främsta experterna på att resa med husbil i regionen ‘Middle Kingdom’. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.