Flygmyror på fönsterruta
Nästa artikel
Därför fastnar färre insekter på vindrutan
Nyheter

Därför fastnar färre insekter på vindrutan

Publicerad 22 augusti 2022 (uppdaterad 22 augusti 2022)
Flygmyror på fönsterruta
Skönt att slippa torka av vindrutan – men orsaken är skrämmande.

Har du också tänkt på att det fastnar färre insekter på vindrutan numera?
 
Det är märks i Sverige, men är ännu tydligare när du kommer ner i Europa. För 40 år sedan kunde man vara tvungen att stanna för att rengöra rutan, eftersom det knappt gick att se genom ”insektsmoset”. I dag kan man åka 20 mil och knappt få några insekter alls på vindrutan.
 
Att vindrutan numer är ren har till och med ett namn, det kallas ”vindrutefenomenet” och har slagits fast i en tysk studie från 2017.
 
Men vad är anledningen?
 
Svaret är skrämmande. Det finns allt färre insekter, både räknat i mängd och i antal arter. I Västeuropa har 75 procent av alla ryggradslösa djur försvunnit sedan 1990.
 
– Det här är den största massutrotningen som jorden upplevt. Vi förlorar arter i snabbare takt än någonsin tidigare, säger den amerikanske entomologen Jonathan Lundgren i dokumentären Massmordet på insekterna som finns på SVT Play. 

– Det är värre än när dinosaurierna dog ut.
 
För det här påverkar förstås inte bara våra bilrutor. Färre insekter påverkar både väst och djurliv. Det betyder att till exempel fåglar inte har lika mycket föda och att växter inte pollineras i samma utsträckning som förr.
 
Experterna är överens om att jordbrukets bekämpningsmedel bär en stor del av skulden till insektsdöden. Så sent som i juni i år föreslog EU-kommissionen en förordning som ska leda till att användningen av kemiska växtskyddsmedel halveras till år 2030.

Här kan du se Dokument utifrån: Massmordet på insekterna

Källa: SVT

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.