Bild
Nästa artikel
NYHETER

Danskt förbud mot att sova i husbil mildras

Publicerad 23 maj 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
Hittills har det varit förbjudet att övernatta i husbilar som parkerats inne i danska städer men efter en rättslig process som föreningen "Danmarks Frie Autocampere" drivit har detta förbud nu upphävts, med vissa undantag.

För tre år sedan fick Danmark nya parkeringsregler och kommunerna har kunnat tillkännage de regler de tillämpar på sina hemsidor. De har haft möjlighet att särbehandla husbilar och exempelvis ha förbud mot övernattning i parkerad husbil. Som besökare har man därigenom varit tvungen att kontrollera reglerna i den kommun man besöker på deras hemsida eftersom reglerna har kunnat skilja sig från kommun till kommun. Med det nya regelverket kan nu husbilister tryggt följa skyltningen då de blir enhetliga i hela Danmark och inte kräver någon uppföljning på kommunens hemsida. Notera dock att för husbilar över 3 500 kilo gäller fortfarande speciella regler.

Det är föreningen "Danmarks Frie Autocampere" som har klagat på detta regelverk och även hur det kungörs och fått medhåll från Folketingets Ombudsmand och sedan har Transport- og Boligministeriet gett kommunerna besked om ändringen. På sin hemsida uppmanar DFAC ändå husbilisterna att tänka sig för ”Kør ud og nyd friheden uden ‘hemmelige’ forbud, men kør forsigtigt, vis hensyn, hold jer indenfor striberne og kantstenene i p-båsene og se efter skiltning” samt ”Hvis du boede på denne vej, ville du så have det OK med, at en autocamper parkerer her for natten?

Rättsprövningen gällde formellt orten Holstebro Kommune där det funnits ett lokalt förbud att övernatta i husbil som parkeras på gator eller parkeringsplatser men detta upphävs nu skriver Holstebro Struer Dagbladet. Förbudet hävs för alla husbilar på maximalt 3 500 kilo och alla förbudsskyltar med texten "parkering med henblik på overnatning" eller "parkering af autocampere i tidsrummet 21-06" skall tas bort.

Borttagandet av förbudet mot övernattning i husbil gäller över hela Danmark och formellt sedan den 1 april.

Tidningen skriver vidare att de nya reglerna inte tas emot positivt från kommunen som menar att det är olämpligt att tillåta parkering med övernattning inne i städer. Vem ska exempelvis städa upp och hur ska störande beteende som att spela musik för högt hanteras menar de.

Något som är bra att ha i åtanke är att borttagendet av förbutet är färskt så än så länge är det många kommuner som uprätthåller gällande regler. Dessutom gäller det bara upp till en totalvikt av 3500 kilo. Så det är lika luddigt och rörigt som vi husbilister tyvärr är vana med med andra ord.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.