Nästa artikel
Danmark närmare hundra
NYHETER

Danmark närmare hundra

Publicerad 5 maj 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Den politiska processen för att höja hastigheten för husvagnar i Danmark har kommit ett steg till. Det kan till och med bli höjd hastighet innan sommaren.
Jyllandsposten bevakar frågan och skriver att det snart inte finns anledning att "hetsa upp sig över ett husvagnsekipage som gör om motorvägen till en krypkörningsväg" efter det att Justitsministeriet godkänt lagförslaget.

I och med det har frågan kommit så långt att regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag om att höja husvagnsekipagens hastighet på motorvägarna från 80 km/t till 100, förslaget kallas "Tempo 100-ordning". Utöver 100 på motorvägarna innebär lagförslaget att hastigheten för husvagnarna på de vanliga landsvägarna höjs från 70 km/t till 80.

Går lagförslaget igenom blir det en stor vinst för alla som kör på vägarna eftersom husvagnsekipagen då kan följa trafikrytmen och inte bli irriterande stoppklotsar, något som framförts i debatten. För de som behärskar danska finns inslag på danska TV2 här och på radion här.

Som vi har rapporterat tidigare så innebär inte förslaget att alla husvagnar kommer att kunna utnyttja den högre hastigheten, det finns en rad krav och de finns beskrivna i vår tidigare artikel som du hittar här. Det tål också att påpekas att lagförslaget inte omfattar andra typer av släpfordon än husvagnar även om tanken är att även de ska införlivas i samma regelverk på sikt.

Det är fortfarande oklart om det nya regelverket hinner att träda ikraft innan sommaren även om tongårna i debatten antyder att alla parter strävar efter det.

Samma ansökan som i Tyskland?

I sammanhanget kan även nämnas att det med all sannolikhet kommer att krävas samma ansökningsförfarande som krävs för att köra i 100 km/t i Tyskland. Husvagnsekipage som uppfyller villkoren kan ansöka om tillstånd (i dagsläget Tyskland) för 100 km/h genom Dekra, information här och ansökningsblankett här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.