Nästa artikel
Dags att se upp för vilt, en viltolycka var 9.e minut
NYHETER

Dags att se upp för vilt, en viltolycka var 9.e minut

Publicerad 5 september 2019 (uppdaterad 5 september 2019)
De allt mer frekventa viltolyckorna sker oftast i skymning och gryning och extra försiktighet är därför viktig nu när dagarnas längd blir allt kortare. Inte minst därför att både djur och människor rör sig som mest samtidigt.

Det sker i genomsnitt mer än en viltolycka var 9.e minut i Sverige. Detta innebär att över 61 000 fordon årligen är inblandade i en viltolycka och något alla bilister måste förhålla sig till, inte minst för att antalet viltolyckor fortsätter att öka. Vanligast förekommande är olyckor med rådjur, vildsvin och älgar.

Egentligen kan man aldrig bortse från risken men det är framför allt i gryning och skymning, när djuren är aktiva och gärna förflyttar sig, som du bör vara särskilt uppmärksam och köra extra försiktigt. Något vi alla vet men inte alltid agerar efter. Ett sätt är att hålla koll på är var det brukar inträffa många viltolyckor och det kan du läsa om på Nationella viltolycksrådets webbplats.  Där hittar du också information om vad du gör om olyckan är framme. Var alltid uppmärksam, även där det är viltstängsel.

Läs mer på Nationella viltolycksrådets webbplats

För att öka trafiksäkerheten och minska antalet viltolyckor arbetar Trafikverket med viltstängsling i kombination med säkra passager, ekodukter, längs vägar med mycket trafik och hög hastighet för att förhindra kollisioner.

Ekodukterna är broar där viltet ska kunna röra sig fritt över vägen utan att vara en trafikfara. Det har nämligen visat sig att enbart viltstängsel tenderar att flytta viltolyckorna snarare än att hindra dem. När ny infrastruktur planeras arbetar därför Trafikverket med att utveckla viltpassager över eller under vägar samt viltanpassar befintliga broar och vägportar. Dessutom arbetar Trafikverket med ett viltstyrningssystem som syftar till att med stängsel styra djuren till lämpliga passager där de kan passera vägarna.

Men ta det försiktigt nu när viltet börjar röra sig mer. Sedan du började läsa det här är risken stor att det skett ytterligare en viltolycka. Se till att det inte är din tur nästa gång.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.