Nästa artikel
Dagens meny: Heta grilltips
Laga mat i husvagn

Dagens meny: Heta grilltips

Publicerad 22 juni 2011 (uppdaterad 22 juni 2011)
Idag bjuder vi på några trevliga grilltips inför midsommarhelgen. Recept av Jennie Benjaminsson, tvåa i Sveriges Mästerkock.

 

Bästcoast Burger
Laxburgare
 
Ingredienser 4 stycken
600 gram laxfilé
1 tsk dijonsenap
2 isbitar
0,5 dl grädde
2 äggulor
salt och peppar efter smak
 
Så gör du
Mixa allt till en jämn smet. Laxburgarna penslas med olivolja och grillas med fördel på dubbel aluminiumfolie på grillgallret. Lägg gärna några dillkvistar i botten av aluminiumfolien för extra god smak!(vik upp små kanter på aluminiumfolien)
 
Holy Cow burger
Rökig nötfärsburgare med smak av vitlök.
 
Ingredienser 4 stycken
600 gram nötfärs
1 stor vitlöksklyfta
0,5 dl grädde
1 helt ägg
0,5 tsk liquid smoke
1 tsk timjan, färsk finhackad
salt och peppar
 
Så gör du
Blanda alla ingredienser, utom salt. Rör till en slät smet. Smaka av med salt och forma till burgare. Pensla ytan med olivolja innan de läggs på grillen.
 
Kalasgod 
sommarsallad
Ingredienser 4 portioner
4 dl blandad sallad, gärna machetsallat och ruccola
250 gram jordgubbar, klyftade
1 apelsin, filéad
0,5 rödlök, fin-strimlad
2 dl cocktailtomater, halverade
0,5 dl pistagenötter, saltade och grovhackade
olivolja
flingsalt och svart-peppar
 
Så gör du
Lägg upp salladen på ett fat. Toppa med övriga ingredienser. Ringla över olivolja och smaka av med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
 
Glödhet potatis
Ingredienser 4 portioner
1 kg färsk potatis, tvättad
 
Så gör du
Koka potatisen i salt och häll av vattnet. Gnid in med olivolja och lägg potatisen direkt på grillen tills skalet blivit gyllenbrunt. Smaka av med flingsalt. Serveras med valfri burgare, dressing och sallad för de som inte uppskattar bröd!
 
Bröd till Bästcoast burger eller Holy Cow
Så gör du
Man tager helt enkelt det bröd man gillar bäst och lägger snabbt på grillen! Gärna pitabröd, ciabatta eller ett härligt surdegsbröd! 
 
Dressingar:
 
Dilldressing
Ingredienser 4 portioner
1,5 dl majonäs
1 msk crème fraiche
0,5 dl dill, finhackad
0,5 tsk citronsaft
salt och peppar
 
Så gör du
Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Passar utmärkt till laxburgare!
 
Äppelsalsa
Utsökt till all fisk!
 
Ingredienser 4 portioner
10 cm gurka, skalad och strimlad (skrapa ur mittenköttet)
1 Granny Smith äpple, skalat och rivet (krama ur lite saft)
1 msk citronsaft
2 msk dill, grovt hackad
0,5 tsk strösocker
salt och peppar
 
Så gör du
Blanda alla ingredienser. Salta och peppra. Görs med fördel precis före servering.
 
Pickle Mayo
Utsökt hamburgerdressing!
 
Ingredienser 4 portioner
1,5 dl majonnäs.
1 msk crème fraiche
1,5 dl pickles, avrunnen
1 msk ketchup
salt och peppar
 
Så gör du
Fin eller grovhacka picklesgrönsakerna. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar.
 
Tina Sjöstedt (text och foto)

Vitlöksdoftande Holy Cow burger i nygrillat bröd.

Nykokt färskpotatis på grillen. Smakar och doftar ljuvligt!

Jennies rökiga burgare passar sköna campingdagar.

Färgglad och kalasgod sommarsallad!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.