Idag bjuder vi på tre trevliga sallader. Recept för fyra personer av Karin Andersson
Quinoasallad med lax och fänkål
Recept för 4 personer
4 dl quinoa, röd eller vit
1 fänkålshuvud
0,5 morot
1 citron
200 g laxfilé
salt, peppar
2 tomater
0,5 gurka
1 knippe färsk lök
200 g blandad sallad
ärtskott
Dressing
4 dl yoghurt
pressad citron
Så gör du:
Koka quinoan enligt anvisning på paketet och låt svalna.
Strimla fänkålen och moroten fint. Marinera i pressad citronsaft.
Tärna och stek laxen. Salta och peppra och låt svalna.
Blanda quinoa, tomat, gurka och strimlad färsk lök.
Ta fram 4 tallrikar och lägg salladsblad i botten. Lägg på quinoablandningen och laxen. Toppa med en matsked av den marinerade fänkålssalladen. Garnera gärna med ärtskott.
Blanda yoghurten med lite citronsaft och servera i en skål bredvid.
Räksallad med vårprimörer och örtdressing
Recept för 4 personer
400 g räkor
250 g sockerärter
1 knippe sparris
2 vårlökar
1 morot
1 knippe rädisor
blandade salladssorter
kokta ägg
Dressing
vitvinsvinäger
olivolja
färska örter, t ex gräslök, dill
salt, peppar
Så gör du:
Skala räkorna. Koka sockerärter och sparris i ca 4–5 minuter, och kyl sedan ner i isvatten så att de behåller färg och krispighet.
Skär vårlök, morot och rädisor i bitar.
Blanda dressingen och marinera räkorna i den.
Lägg salladen i botten och de andra grönsakerna ovanpå. Toppa med räkorna. Garnera med kokt ägg.
Kycklingsallad med apelsin och nötter
Recept för 4 personer
4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
16 valnötskärnor
1 apelsin
1 stjälk blekselleri
2 tomater
1 röd paprika
1 rödlök
250 g blandad sallad
ädelost
Dressing
75 g ädelost
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
Så gör du:
Börja med dressingen. Mixa ost, majonnäs och gräddfil till en slät sås. Ställ svalt.
Stek kycklingfiléerna, krydda med salt och peppar. Rosta nötkärnorna i en panna.
Skala apelsinen med en vass kniv, så att det vita under skalet följer med. Skär ut filéer genom att skära mellan de vita väggarna.
Strimla bleksellerin och dela tomaterna. Skär paprikan och löken i långa strimlor.
Varva sallad, ädelost, lök, paprika, selleri, tomat och apelsin på fyra tallrikar och strö över valnötterna. Skär kycklingfiléerna i tunna skivor och lägg ovanpå.
Servera med dressingen och ett gott bröd.
Vitlöksbruschetta
Ingredienser
vitt bröd, skivat
olivolja
vitlök
flingsalt
Så gör du:
Stek brödet lätt på båda sidor i olivolja. Gnid en vitlöksklyfta på ovansidan av brödskivorna och salta lätt med flingsalt. Servera direkt.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.