Bild
Nästa artikel
NYHETER

Cyklister före bilister på nya cykelgator

Publicerad 3 maj 2017 (uppdaterad 3 maj 2017)
Bilister måste sänka farten för de som färdas på cykel på särskilt inrättade gator.

I förra veckan presenterade regeringen sin strategi för att öka cyklandet i Sverige. Bland annat föreslås det att cyklister ska få använda vägbanan – även om det finns en cykelbana intill. Detta ska gälla på vägar med högsta tillåtna hastigheten 50 kilometer i timmen och den som cyklar måste vara över 15 år.

Regeringen vill också att kommunerna får möjlighet att omvandla vanliga biltrafikerade gator till så kallade cykelgator. De ska märkas ut med speciella skyltar och ha maxhastigheten 30 kilometer i timmen. Bilister får fortfarande köra på cykelgatorna – men måste rätta sig efter de som cyklar. ”Förare av motordrivna fordon ska dock anpassa sin hastighet till cykeltrafiken, vilket oftast innebär en lägre hastighet än 30 kilometer i timmen”, står det i utredningen som ligger till grund för förslaget.

Enligt utredaren skulle vägar omkring stadskärnan passa bra som cykelgator. Här går det sällan att bygga en speciell cykelväg och att istället utnyttja befintlig väg sägs spara på kostnaderna och signaler om att det är cykeln som är det prioriterade transportsättet. Om förslagen blir verklighet träder de i kraft den 1 januari 2018.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägars hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.