Nästa artikel
Cyklar mot körriktningen förbjuds
NYHETER

Cyklar mot körriktningen förbjuds

Publicerad 21 februari 2020
Transportstyrelsen säger efter ett överklagande slutligen nej till att cyklar ska få köra mot körriktningen på enkelriktade gator. Systemet infördes i Stockholm vars trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) menar att beslutet är otroligt märkligt.
Stockholms kommun beslut om att tillåta cyklister mot körriktningen på enkelriktade gator har blivit omdebatterat och stundtals kraftigt kritiserat då olika trafikregler hamnat i konfikt med varandra. Bland annat ska en bilist som ska svänga vänster på en enkelriktad gata köra på vänster sida där då även en cyklist från motsatt håll också ska färdas. I ett beslut som inte kan överklagas slår Transportstyrelsen fast att detta inte kan tillåtas.

– Vår bedömning är att Stockholms kommun inte haft stöd för sina beslutade trafikregler, säger Lars Hammar, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens beslut betyder att Stockholms kommun ska upphäva de lokala trafikföreskrifter som cykelreglerna berör. Totalt handlar det om 357 föreskrifter. Bakgrunden till Transportstyrelsens beslut är att Stockholms kommun genom lokala trafikföreskrifter tillåtit cykling mot färdriktningen på enkelriktade gator för att öka framkomligheten.

En privatperson överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen, som i sin prövning konstaterade att de vägmärken som satts upp strider med reglerna samt att utmärkningen är trafikfarlig. Kommunen överklagade i sin tur till Transportstyrelsen, som nu avslår överklagandet.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) som varit en ivrig förespråkare av cykelregeln hävdar att samma regel finns i en mängd andra länder där den fungerar "utmärkt", och att Transportstyrelsen därmed går emot tolkningen av Wienkonventionen som exempelvis Danmark, Norge och England gjort.

 – Det är otroligt märkligt att Transportstyrelsen kommer med det här beskedet. Vi har gjort en reform där man får cykla mot enkelriktat som fungerar alldeles utmärkt för både cyklister och bilister, som gör staden mycket smidigare och även trafiksäkrare, säger Daniel Helldén till Vi Bilägare som gjort en längre intervju med honom.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.