Nästa artikel
CS-FREE, världsunik batteriladdare från Ctek
NYHETER

CS-FREE, världsunik batteriladdare från Ctek

Publicerad 4 februari 2021 (uppdaterad 5 februari 2021)
Ctek presenterade idag sin nya batteriladdare som inte behöver anslutas till eluttag för att fungera. Den laddar ett bilbatteri nog för att starta en motor på cirka femton minuter och går även att använda som powerbank till såväl dator som telefon.
Nyheten presenterades i ett europiskt videoevent nu på morgonen och batteriladdaren heter CS-FREE. Den har ett internt batteri på 20 Ah som förstås måste laddas upp i förväg och laddaren ansluts sedan direkt till bilens batteri. Den helt elektroniska enheten sköter sedan laddningen på egen hand men den är dock inte avsedd att kopplas in för att stå på under lång tid, mer som en räddare i nöden om man tömt det ordinarie batteriet på ström. Ett annat användningsområde är om man har ett batteri som sitter knöligt till och där inte har tillgång till externa eluttag. CS-FREE laddar då batteriet med den kapacitet som finns i enheten, sedan måste den laddas igen men då ska fordonet gå att starta och CS-FREE kan då laddas upp via bilens cigarettändaruttag och förstås via ett vanligt 220-voltsuttag.

Till laddaren, som i storlek kan jämföras med Cteks nuvarande laddare, finns anslutningskablar för såväl bilbatteri, USBc samt de äldre USB-kontakterna. Det interna batteriet i CS-FREE som laddas på ungefär en timme håller laddningen i cirka ett år och kan komma att bli mycket uppskattad vid fricamping när det inte finns tillgång till extern el då den även kan användas som powerbank för datorer och telefoner. Eftersom det är en kraftfull energikälla behöver man inte belasta det ordinarie batteriet och därigenom riskera att stå utan startström.

Till skillnad mot andra typer av starthjälp ska CS-FREE känna av batteriets status och bara ge så mycket ström som behövs för att starta fordonet. Därigen hävdar Ctek att den är helt säker för fordonets elektronik. Tekniken som hittills används kallas ofta för startbooster, startförstärkare, hoppstartare eller starthjälp men dessa har normalt sett inte kunnat användas som laddare och oftast varit större.

Det går även att koppla till fristående solpaneler, vilka finns som tillbehör, för att ladda laddaren som fungerar till såväl bly-syra batterier samt litium-jon.

– Vi är verkligen glada över att kunna lansera CS FREE, vilken är först ut i en ny generation Ctek-batteriladdare. I våra kunduppföljningar har det visat sig att konsumenter ville ha mycket mer frihet från elnätet samt att snabbt kunna komma igång om man står med ett tomt batteri. CS FREE uppfyller dessa behov, det är en multifunktionell bärbar laddning som frigör dig helt. Det är enkelt att ladda upp den, ta den med dig och använda den var som helst, säger Stefan Magnusson, som är eftermarknadschef på Ctek.

Prisnivån anges till cirka 3 000 kronor och CS-FREE ska finnas hos Cteks återförsäljare från den 4 mars.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.