Claes Tingvall har fått MHF:s högsta utmärkelse för sitt arbete med trafiksäkerhet.

Nästa artikel
Claes Tingvall får guldmedalj
NYHETER

Claes Tingvall får guldmedalj

Publicerad 23 oktober 2014

Claes Tingvall har fått MHF:s högsta utmärkelse för sitt arbete med trafiksäkerhet.

Mannen bakom "nollvisionen", Claes Tingvall, belönas med MHF:s högsta utmärkelse i guld för sitt trafiksäkerhetsarbete.

Det är snart tio år sedan Trafikverkets säkerhetsdirektör Claes Tingvall presenterade den så kallade ”nollvsionen” på trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand. Visionen var att målet för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige skulle vara noll döda eller allvarligt skade i trafiken.

1997 beslutade riksdagen om att visionen skulle bli den övergripande strategin för allt trafiksäkerhetsarbete i landet. "Nollvisionens" idéer har sedan dess tagit sig till andra Europeiska länder och till 43 amerikanska delstater.
 
För detta arbete och övriga insatser gällande trafiksäkerhetsarbete belönas nu Claes Tingvall med MHF:s högsta utmärkelse i guld.
 
Så här lyder MHF:s motivering:
 
”Claes Tingvall tilldelas MHF:s förtjänstmärke i guld för att han med stort mod, uthållighet och kommunikativ förmåga skapat ett helt nytt synsätt när det gäller döda och skadade i trafiken.
Genom att lansera Nollvisionen i Tylösand 1995 slog Claes Tingvall fast att varje dödsfall måste undvikas med alla till buds stående medel. Tusentals människor i Sverige, Europa och resten av världen har sedan dess överlevt i trafiken tack vare det paradigmskifte i trafiksäkerheten som Claes Tingvall är upphovsman till. Den erkänsla som Sveriges Riksdag, EU och FN gett Nollvisionen genom att ställa sig bakom den i praktisk handling är bevis för att det går att bryta improduktiva, fastlåsta synsätt och skapa en ny hållning som räddar människoliv i trafiken.”


Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.