Nästa artikel
Campingplatser kan bryta mot strandskyddet
Nyheter

Campingplatser kan bryta mot strandskyddet

Publicerad Idag 7:00 (uppdaterad Idag 10:09)
När boendet på campingplatsen blir mer permanent kan det skapa problem med strandskyddet. "Det är en risk för alla som saknar dispens eller bygglov", säger advokat Stefan Kraft.

För en tid sedan gick Siggefora camping utanför Uppsala i konkurs.

Anledningen var att de bröt mot strandskyddet och efter att ha fått ett föreläggande från kommunen kunde de inte fortsätta verksamheten som förut, det vill säga ha villavagnar och säsongscampare stående närmare vattnet än 100 meter.

Att ha en husbil eller husvagn stående på samma plats vid vattnet en längre, sammanhängande tid är inte tillåtet. Uppsala kommun skriver till Siggefora camping att ett fordon får stå maximalt två månader på samma plats.

Det kan finnas fler campingar som riskerar att råka ut för samma sak.

Runt om i landet finns mängder med campingplatser intill sjöar och hav – och säkert är Siggefora camping inte den enda som har långliggare på sjönära platser. 

– Det finns nog mycket kommuner känner till som de inte bryr sig så mycket om, säger Stefan Kraft, advokat och expert på strandskydd.

Men allt som behövs för att ändra på sakernas tillstånd är en enda anmälan.

Vem som helst kan lämna in en anmälan till kommunen om den tror att någon bryter mot strandskyddet, det vill säga har uppfört något som räknas som permanent närmare än 100 meter från vattnet.

– Det är så kommunen får sin misstanke. Genom att de får något tips. Och kommunen är skyldig att starta ett tillsynsärende och handlägga det, säger Stefan Kraft.

–  Men kommunen vill inte göra surt för någon utan de får alltid möjlighet att rätta till felet.

Stefan Kraft, advokat och expert på strandskydd.

Kommunen kan alltså inte ignorera klagomål utan måste följa upp dem. När Siggefora camping blev anmäld inspekterade miljöförvaltningen i Uppsala campingplatsen för att se om det fanns fog för påståendet om brott mot strandskyddet. Så här beskrivs besöket i ett protokoll:

”På de flesta campingtomterna har det också uppförts varaktiga tillbyggnader som ersätter ett förtält. Dessa kallas spiketält eller standbytält och är placerade i anslutning till husvagnen/husbilen eller villavagnen. Campingtomterna ger intryck av små fritidsbostäder med rabatter, trädäck och staket… Långtidsuppställda husvagnar kan likställas med privata hus och kräver därför dispens från strandskyddsbestämmelserna.”

Det låter som en beskrivning av väldigt många svenska campingplatser – och det är alltså inte tillåtet.

Att det blivit så här beror sannolikt på att sättet vi campar på har förändrats. Många sjönära campingplatser kom till från 1930-talet till 1970-talet för att människor skulle tälta där, eller stå med husvagn, under sin semester. Det vill säga max fyra veckor. Före 1975 var inte heller strandskyddet lika hårt reglerat.

I dag har många campingplatsen som sitt sommarställe och betalar för en säsongsplats. Själva karaktären på campingplatserna har förändrats. Samtidigt har reglerna för strandskydd blivit mycket hårdare. Det är i princip omöjligt att då dispens för att bygga på strandskyddat område.

Campingplatser där husvagnar och husbilar står uppställda kortare perioder vid vattnet bryter sannolikt inte mot strandskyddet. Det är när boendet blir mer permanent som det kan bli problem.

Det här är grunden till problemet, enligt Stefan Kraft.

– Det kan vara en campingplats som tillkom före 1975 och som får drivas som camping, men om det börjar bli mer permanent boende måste vi börja tala om dispenser och om bygglov.

Det räcker med ett trädäck för att konstruktionen ska räknas som ett bygge som ska stå kvar länge.

–  Det är fasta konstruktioner, trallvirke… det blir mer en permanent lösning. Då bryter man mot det som tidigare var camping och då kan man få problem. Det handlar om varaktigheten, att du inte tar bort det, säger Stefan Kraft.

Argumentet att ”campingplatsen stått där så länge utan problem” håller inte heller. Brott mot strandskyddet preskriberas inte.

– Man kan när som helst riva upp en sådan här fråga, till skillnad från vanliga svartbyggen som ligger utanför strandskyddet. Där har inte kommunen samma möjligheter, för där har du en preskriptionstid.

Det innebär att en byggnation utanför strandskyddat område normalt är preskriberad efter tio år och kan stå kvar.

Han tror inte campingägare och campare medvetet bryter mot reglerna.

– Det är nog så att det bara blir då. Det finns intresse från markägaren att få intäkter och en bekvämlighet hos den som har husvagnen, att kunna ha den kvar på samma plats hela tiden.

Tror du fler campingplatser kan drabbas av det som Siggefora camping råkade ut för?

– Enligt min bedömning är det en risk för alla som saknar nödvändig dispens eller bygglov. Det krävs dock att kommunen misstänker att någon brutit mot reglerna och inleder ett tillsynsärende, säger Stefan Kraft.

Så ser reglerna för strandskydd ut

Redan på 1940-talet infördes i dåvarande byggnadslag de första bestämmelserna som gav länsstyrelsen möjlighet att förbjuda bebyggelse inom område utanför stads- och byggnadsplan om området behövde skyddas bland annat på grund av naturskönhet, växtlighet eller andra särskilda naturförhållanden. 1950 tillkom en provisorisk strandlag som följdes av 1952 års strandlag. Denna ersattes 1965 av naturvårdslagen. 

Fram till 1975 innebar strandskyddet att länsstyrelsen utsåg områden där strandskydd skulle gälla för att trygga allmänhetens tillgång till platser för bad och friluftsliv. Inom sådana områden gällde tillståndsplikt för vissa åtgärder. Strandskyddet skärptes 1975 på så sätt att det därefter gällde ett generellt förbud mot att bebygga stränderna vid såväl kusten som i inlandet. I stället för det tidigare tillståndet till byggande intill strandskyddade områden infördes en möjlighet till dispens från det generella nybyggnadsförbudet. 

Generellt strandskydd gäller för alla stränder vid havet, insjöar och vattendrag, om inte annat beslutats efter 30 juni 1999 året då naturvårdslagen infördes i miljöbalken, eller om det finns förordnande om utökat strandskydd. Strandskyddet gäller därmed för alla diken och vattensamlingar innan länsstyrelsen prövat frågan.

Det generella strandskyddet gäller upp till 100 meter från stranden vid normalvattenstånd på land och i vatten. Länsstyrelsen kan utvidga strandskyddet att gälla upp till 300 meter vid extra känsliga områden.

Källa: Advokat Stefan Kraft och Naturvårdsverket

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.