Bild
Nästa artikel
NYHETER

Campingar tar strid om vildcamping

Publicerad 24 maj 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
Vid de vinterpopulära kusterna till Algarve och Alentejo i Portugal tycker campingägarna att myndigheterna ska ta i med hårdhandskarna och klampa husbilar som ställer sig olagligt. Situationen är utom kontroll menar de.
News Online skriver att det blåst upp en strid i Portugal om det som kallas "vildcamping" där campingägarna menar att situationen är utom kontroll och skapar stora intäktsbortfall, “out of control and causes millions of euros in losses”.

Alentejo och Algarve Campsite Association beräknar antalet husbilar till cirka 180 000 och skatteförlusten till cirka 65 000 euro per dag.

I en rapport författad av Lusa News Agency skriver Joaquim Lourenço från Alentejo and Algarve Campsite Association (APCAA), att hundratals husbilar, 95 procent av dem utländska, övernattar illegalt längs kusterna i sydvästra Algarve och Alentejokusten, och det inte finns någon effektiv övervakning för att stoppa denna verksamhet som drabbar företagens och landets ekonomi.

Tidningen skriver vidare att den ökande vildcampingen även ses som ett problem av National Maritime Authority (AMN) och av Algarve Tourism Board.

Den eskalerande situationen, hävdar Lusas rapport, har tvingat campingägarna att kräva ny lagstiftning av det statliga institutet för turism men har väntat i månader på ett svar.

AMN menar att vildcampingen fortgår därför att polisen inte har lagliga möjligheter att agera omedelbart och avhysa husbilarna men de kan ge en tidsfrist innan de måste lämna platsen. Även det faktum att majoriteten av husbilarna är från andra länder skapar problem med identifiering då de flesta bilregister är "hemliga" och inte lämnar ut uppgifter ur det utan domstolsorder vilket gör uppgiften ineffektiv och tidsödande. Detta innebär även att det blir olika behandling mellan inhemska och utländska husbilsägare. För att råda bot på detta, hävdar AMN, att omedelbar betalning av böter vore lämpligt.

Här hittar du News onlines artikel som är på engelska.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.