Nästa artikel
Broavgifterna har börjat tas ut
NYHETER

Broavgifterna har börjat tas ut

Publicerad 2 februari 2015 (uppdaterad 2 februari 2015)
Den 1 februari började broavgifter tas ut för resor över Motalabron och Sundsvallsbron. Notera de stora procentuella skillnaderna mellan "lätt" och "tung" husbil.

– Broarna är ju redan öppna för trafik, men det är först nu vi börjar ta ut avgifterna. Till skillnad från trängselskatten i Stockholm och i Göteborg är det här systemet igång dygnet runt. Avgiften ska tas ut oavsett när på dygnet man passerar, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen.

Broavgifterna i Motala och Sundsvall är en så kallad infrastrukturavgift. Avgiften tas ut för att bekosta byggandet av infrastruktur, i det här fallet själva bron, och den tas ut tills bygget är betalt. Trafikverket uppskattar trafiken på Motalabron till cirka 2 miljoner passager om året och att bron i Motala kan vara till fullo betald om cirka 40 år.

Så här fungerar avgiftsuttaget

Det finns en betalstation monterad på bron. När ett fordon kör igenom betalstationen fotograferas fordonets registreringsskyltar. Registreringsnumret identifieras elektroniskt och avgiften tas ut på fordonet. Systemet är samma system som Transportstyrelsen använder för att ta ut trängselskatt i Stockholm och i Göteborg. Andelen elektroniskt identifierade fordon är cirka 97 procent, och den resterande andelen bilder hanteras manuellt av Transportstyrelsens medarbetare.

En gång i månaden skickar Transportstyrelsen ut avier till dem som är betalningsskyldiga. En avi omfattar avgifterna för den föregående månadens passager och den ska betalas senast den sista vardagen månaden efter. Det innebär att förhållandevis lång tid förflyter mellan själva passagen till dess att avgiften ska vara betald.

Om avgiften inte betalas i tid tas en förseningsavgift på ut 300 kronor. Om man ändå inte betalar sin avgift får man även betala en tilläggsavgift på 500 kronor. Är avgiften fortfarande obetald överlämnas ärendet vidare till Kronofogden för vidare hantering.

Avgiften tas ut dygnet runt, året runt, utan några undantag. Avgiften tas ut för:

  • personbilar
  • lastbilar
  • bussar

Tänk på avgifternas betalningsdag om du är på resande fot. Påminnelseavgifterna är astronomiska i förhållande till en enskild överfart!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.