Bild
Nästa artikel
NYHETER

Broavgifter och ökad trängselskatt föreslås i Stockholm

Publicerad 29 oktober 2017 (uppdaterad 29 oktober 2017)
Trängselskatt i förorter, utökade betalperioder och höjda avgifter. Dessutom tittar Trafikverket på vilka effekter en ny trängselskatt på Stockholms innerstadsbroar kan ge. Parat med de nya miljözonerna kan det bli svårt och dyrt att köra bil i Stockholm.

Stockholmstidningen StockholmDirekt skriver att Trafikverket har analyserat vad det skulle innebära att införa en tullavgift på ett antal broar i innerstan.

Kortfattat fungerar dagens trängselskatt så att det är fritt att åka innanför tullgränsen, det är passagen in och ut ur denna som är avgiftsbelagd. Den tidigare avgiftsfria passagen förbi Stockholm, Essingeleden, avgiftsbelades först. Nu kommer förslag om att avgiftsbelägga bropassager innanför tullgränsen för att minska trafiken inom området.

– En skatt på innerstadsbroarna skulle minska genomfartstrafiken kraftigt. Det skulle minska köerna, till en rimlig kostnad, säger Peter Huledal, enhetschef på Trafikverket.

Förslaget tar upp Centralbron, Västerbron, broarna vid Slussen samt på av- och påfarter till Essingeleden som nya avgiftspunkter. Trafikverket bedömer att en avgift på 15 kronor per bropassering kommer att ge effekt.

– Vi tittar inte på acceptansen hos innerstadsborna eller om politiken vill gå vidare med det här. Vi har endast analyserat vilka effekter olika typer av trängselskatter ger, säger Peter Huledal.

Stockholms Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är positiv till den nya innerstadstullen.

– Jag skulle inte ha något emot att det här förslaget infördes. Vi behöver verkligen lätta på trafiktrycket och det här är ett sätt att göra det på, säger Daniel Helldén till StockholmDirekt.

Han vill även utvidga trängselskatterna till närförorterna, införa en trängselskatt i Södra länken, höja avgifterna av trängselskatten samt utöka betalperioderna.

220 miljoner kronor per år beräknas broavgifterna dra in.

Här kan du läsa Stockholms läns landstings remissvar.

Förslaget från Trafikverket
Bilister kommer att få betala dubbelt om de först kör Essingeleden, sedan över en bro i innerstan.

Trängselavgift i Södra Länken, 30 kronor, och i närförorter, 15- 30 kronor.

Avgiftsperioden tidigareläggs en halvtimme till klockan 6 på morgonen (nu är det 6.30)

Vissa dagar före helgdag blir avgiftsbelagda (men inte julafton och nyårsafton)

Första veckan i juli blir avgiftsbelagd

Under mars, april, maj, juni, september oktober och november höjs avgiften med 10 kronor. Som mest 45 kronor per passage.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.