Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, skriver i ett öppet brev att bristen på utbildade mekaniker och tekniker är akut.
– Den ordinarie gymnasieutbildningen på Fordons- och transportprogrammet genererar runt 1.600 nya mekaniker per år och det täcker inte behovet, säger Bo Ericsson, SFVF:s vd, och fortsätter:
– Den snabba tekniska utvecklingen på våra fordon kräver en alltmer kvalificerad utbildning, och gapet mellan där vi är och där vi borde vara blir bara större och större för varje år.
Lösningen kan finnas i regeringens beslut att testa så kallade branschskolor för gymnasieskolans yrkesprogram. Försöksverksamhet ska inledas höstterminen 2018. Om en skola inte har tillräckligt elevunderlag för att anordna hela utbildningen i egen regi kan eleverna komplettera sin utbildning genom att åka iväg och läsa vissa yrkeskurser på en branschskola.
SFVF tycker också att det vore en bra idé om utbildningar kunde använda bidrag för kompetensutveckling för att ta in bilverkstäder som föreläser regelbundet för eleverna på skolan.
– På så sätt skulle fler lärare och fler elever få lära sig det senaste direkt från verkligheten, samtidigt som verkstaden lär känna både lärare och elever. Självklart kommer det även att underlätta när APL* ska besättas, säger Benny Wallin på arbetsgivarföreningen Verkstadsföretagarna.
Ytterligare ett förslag från SFVF för att göra utbildningen mer attraktiv är att körkortsutbildning ska vara på med på schemat i skolan.
* APL = Arbetsplatsförlagt lärande. Kurser eller delar av kurser förläggs till en eller flera arbetsplatser.
Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.