Här bjuds det på en lättare meny, en riktig gemensamhetsmeny där värden inte behöver vara låst vid spisen.
Räkplock för fyra
Ett trevligt och socialt sätt är att laga rätten vid bordet. Rosta lite gott bröd, laga hemgjord aioli och vips så får du en kanonkväll.
Ingredienser 4 personer
1,2 kg färska räkor
massor av is + eventuellt våtservetter
Limeaioli 4 personer
2 äggulor
2,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 lime
en nypa cayennepeppar
Så gör du:
Låt oljan stå framme så att den är rumstempererad. Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken rakt ner i en liten skål. Rör ner äggulorna. Häll sedan droppvis ner olivoljan. Rör hela tiden. Krydda med salt och peppar.
Tvätta limen, riv skalet fint och pressa ut saften. Blanda ner saft och skal i aiolin.
Fyllda lövbiffar
med smörstekta morötter
Fixar biffen gör du lätt som en plätt. Stek en minut på varje sida.
Ingredienser
4-6 st lövbiffar
salt och svartpeppar
1 st morot
Fyllning:
cirka 150 g mjukost med pepparrot
1-2 st paprikor, finhackade
Så gör du:
Platta ut biffarna, krydda med salt och peppar. Blanda ost och paprika.
Stek biffarna 1 minut på varje sida. Lägg på fyllningen och vik dem dubbla.
Skär moroten i stavar, stek de råa. Salta och peppra. Hacka lite persilja eller dill och blanda Servera genast
Servera en sallad, pommes frites eller klyftpotatis till.
Drömdessert
Lätt kirrar du denna dessert. Som pricken över i:et på en ljuvlig måltid.
Ingredienser
0,5 l chokladglass
8 cl Baileyslikör
1 dl mjölk
Så gör du:
Blanda ner glassen i en mixer. (låt den stå framme i 15 minuter.) Tillsätt Baileys och mjölk, mixa.
Häll upp i fina skålar. Dekorera gärna med riven choklad eller hackade nötter.
Karin Andersson (recept, text och foto)
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.