Bild
Nästa artikel
NYHETER

Björnungarna kryper snart fram i Orsa

Publicerad 5 april 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
När björnarna vaknar till liv efter sin vinterdvala är det vår, i synnerhet när det dessutom kommer fram tre små björnungar. Och inom kort, ett par tre veckor, går det att se hela familjen i Orsa Rovdjurspark.

I slutet av december föddes björnungar i Orsa Rovdjurspark. Djurvårdarna hörde snabbt att det var flera olika pip. Och mycket riktigt, via kamerorna i idet kunde man identifiera tre små ungar. 

Björnhonan heter Losa och är en viltfödd brunbjörn. Hon är 15 år gammal och föddes 2002 i trakten Los i nordvästra Hälsingland. Detta blir hennes sjunde kull med ungar i Orsa Rovdjurspark.

Även pappa Diego är vildfödd, och härstammar från Untorp i norra delen av Orsa kommun.

– Allt har gått bra, och vi är glada över att kunna hälsa de nya björnungarna till världen. säger Sven Brunberg, anläggningschef Orsa Rovdjurspark. 

Sven säger att det är en spännande period som väntar, men att små som stora björnar behöver ytterligare någon vecka på sig för att vakna upp efter sin vinterdvala.

– Vi är inne i en yrvaken period just nu, där våra björnar börjar röra på sig i sina iden efter vintern. Ett par av björnarna har vi även släppt ut i sina hägn, men inga familjegrupper ännu. En första möjlighet att se de nya trillingarna kommer att ske senare i april. Vi återkommer med datum så fort vi har en överblick.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.