Bild
Nästa artikel
NYHETER

Bilen får vara smutsig allt längre

Publicerad 11 april 2018
Svenska bilägare har blivit sämre på att tvätta sina bilar visar en Sifo-undersökning på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil.se. Bara var tredje bilägare tvättar bilen minst en gång i månaden, och det är elva procent färre än ifjol. 
Endast 30 procent av alla bilägare tvättar bilen en gång i månaden eller mer, 57 procent tvättar bilen varannan månad eller mer sällan. Yngre bilägare tvättar bilen mer sällan än äldre, 59 procent av de i åldern 16-34 år tvättar bilen högst varannan månad mot 50 procent i gruppen 56-79 år.

- I vårt klimat, med snöslask och salt på kommer slitaget att påverkas avsevärt för den som slarvar med biltvätten. När salt och smuts tränger in i utrymmen eller sätter sig på lacken ökar risken för rost och det blir kostsamt när bilen ska säljas. Satsa på att åka till biltvätten minst ett par gånger i månaden, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

En möjlig förklaring till att många bilägare bortprioriterar biltvätten är att den kostar. Nära var femte bilägare, 21 procent, väljer idag att ”fultvätta” bilen hemma i garaget eller på uppfarten. Den som tvättar bilen fel riskerar emellertid att göra sig själv en stor björntjänst, menar Otterstedt.

- Vanliga misstag är att tvätta bilen med smutsiga svampar som repar lacken, att inte använda vax eller att stå för nära med högtryckstvätten. Skadad lack på grund av högt slitage sänker andrahandsvärdet med tusenlappar, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Henrik Otterstedt, ansvarar för fordonstestet av alla 28 000 bilar som säljs på Kvdbil.se varje år. 

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9–13 mars 2018. Totalt intervjuades 1237 personer i åldern 16-79 år, varav 1009 personer med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.