Nästa artikel
Besöksnäringen ökar i Gällivare
NYHETER

Besöksnäringen ökar i Gällivare

Publicerad 18 september 2015
Besöken till Gällivares turistcenter har ökat med 25 % jämfört med förra sommaren. Intresset för vildmark och aktiv turism har ökat lavinartat.

– Framförallt är man intresserad av gruvor, kultur, natur och den pågående samhällsomvandlingen. Dessutom har vi haft mer än 2 000 besökare till Laponias nod som ligger i samma hus som vårt turistcenter, säger Eva Olsson VD på Visit Gellivare Lapland.

Besökarna kommer från hela Europa och intresset för platser med närhet till fjällvärlden med bra vandring, fiske, cykling m.m. är attraktivt idag. Inlandsbanan som går genom Sveriges mest attraktiva friluftsområden ser just nu en enorm utvecklingspotential. Säsongen som precis har avslutats överträffade alla förväntningar både resultat- och genomförandemässigt. Det ekonomiska resultatet ligger väl över budget och de resenärsenkäter som gjorts visar på en fortsatt hög kundnöjdhet.

Anläggningar som exempelvis Saltoluokta fjällstation och Stora Sjöfallets anläggning pratar om ökningar så stora som upp mot 50 %. Att vandra har blivit en trend som allt fler uppskattar och dessutom verkar en generationsväxling pågå med allt fler yngre besökare.

– Och det är precis det här som vi ska ta tillvara på. Vi kan erbjuda en arktisk småstad i världsklass och dela med oss av vår arktiska livsstil, krydda det med ett gott värdskap och bra tillgänglighet, säger Eva.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.