– Vi tror att det är ett stort mörkertal, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen region öst i ett uttalande till Aftonbladet och fortsätter, Man ska vara uppmärksam och är man misstänksam ska man höra av sig direkt.
Utsatta platser har varit Mantorp, Linköping, Mjölby och Motala.
De flesta upptäcker inte skimningen när de tankar utan anmälningarna kommer in långt efter tanktillfället och då är skimningsutrustningen redan bortmonterad av bedragarna. Polisen vädjar därför om att de som tankar är extra uppmärksamma och anmäler direkt om de misstänker att det är något som inte står rätt till eftersom polisen vill kunna åka till platsen och ta hand om utrustningen och spårsöka. Då utrustningen måste hämtas tillbaka av bedragarna för att tömmas på informationen ökar därigenom polisens möjlighet att stoppa verksamheten.
– Utrustningen harmoniserar med betalterminalens utseende. Det för att det inte ska synas att det sitter någonting där. Den här utrustningen kopierar kortinformationen när du trycker in kortet. Sen finns det ofta en webbkamera som filmar längre upp knappsatsen. Om det går vägen kan dom få kortinformation och pinkod. Men vi vill inte vara alltför tydliga med hur sådana här saker kan se ut. För vi vet att de kan se ut på väldigt många olika sätt säger polisen vidare till Aftonbladet. Det viktiga är att man ringer till polisen, antingen via 114 14 eller om det är lång kö 112. Vi vill gärna ha samtal direkt. Jag har hört om ett fall där det var så lång kö att han skrev på Facebook. Det vill vi inte. Om man tror att det är pågående brottslighet får man ringa 112.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.