Nästa artikel
Bedrägerier i motorhandeln för över hundra miljoner kronor
NYHETER

Bedrägerier i motorhandeln för över hundra miljoner kronor

Publicerad 21 april 2015 (uppdaterad 21 april 2015)
Skatteverket har de senaste tre åren upptäckt momsfusk på över 100 miljoner kronor vid handel med motorfordon mellan länder inom EU. Skatteverket höll idag ett möte med motorbranschen om det pågående arbetet med att komma åt fusket.

– Det är ett ökande problem. Det är främst begagnade husbilar, dyrare personbilar och entreprenadmaskiner som ingår i momsbedrägerierna, säger Mats Berntsson, områdesansvarig på Skatteverket.

I en granskning som Skatteverket gjort av handel med motorfordon som köpts in från andra EU-länder har det avslöjats stora momsbedrägerier under de tre senaste åren. Skatteförlusterna uppgick till minst 100 miljoner kronor.

Skatteverket försöker störa oseriösa aktörer så mycket som möjligt och har genom sitt kontrollarbete lyckats säkra drygt en tredjedel av den uteblivna skatten, 36 miljoner kronor, bland annat genom att beslagta tillgångar.

– Skatteverket jobbar för en sund konkurrens på fordonsmarknaden. Vi sätter av betydande egna resurser och samarbetar med myndigheter i Sverige och i andra länder, samt med motorbranschen, säger Mats Berntsson.

Handeln innehåller även andra problem. Förutom att man med hjälp av så kallade målvaktsföretag undviker att betala in moms kan bulvaner användas för att dölja fordonens historik. Ett exempel är krockskadade och undermåligt reparerade bilar från USA som tas in till Sverige via Litauen.

På mötet med motorbranschen betonade Skatteverket att det är viktigt att både seriösa handlare och konsumenter tar sitt ansvar för att inte fusket ska kunna spridas.

– Varningstecken är om historiken för fordonet verkar oklar, eller om priset är osannolikt lågt. Stora kontantaffärer ska man också vara försiktig med, i synnerhet om köpeskillingen ska betalas till någon annan än säljaren, säger Mats Berntsson.

Så undviker du att köpa begagnade fordon med koppling till brottslighet

  • Ta reda på så mycket du kan om fordonets bakgrund.
  • Använd gärna söktjänster på Internet för att kontrollera både säljaren och fordonet.
  • Om priset är osannolikt lågt är det ett varningstecken.
  • Om betalning ska ske till någon annan än säljaren eller om det är stora kontantbetalningar finns anledning till vaksamhet.
  • Tullräkningar och importmoms måste vara utställda på bilhandlaren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.