Nästa artikel
Bauergårdens ställplats blir TopPlatz
NYHETER

Bauergårdens ställplats blir TopPlatz

Publicerad 11 januari 2016 (uppdaterad 12 januari 2016)
2014 invigdes ställplatsen Bauergården och nu är det dags för nästa steg när de blir del av ställplatsgruppen TopPlatz.

TopPlatz är ett tyskt varumärke för ställplatser av högre kvalitet. I katalogen från 2015 fanns 91 TopPlatz-ställplatser i fem länder: Tyskland, Holland, Belgien, Italien och Danmark. Årets katalog, som ges ut i 165.000 exemplar distribueras i mitten av januari månad och du hittar den här på nätet.

BauerGården är ett gästgiveri med konferens och ställplats i Bunn som ligger en mil öster om E4 mellan Huskvarna och Gränna. Efter en omfattande ombyggnad och renovering av anläggningen som tillkom under 1930-talet invigdes den på Valborgsmässoafton 2015. Läget är mycket naturskönt med utsikt över sjön Bunn och med John Bauers trolska skogar i omgivningen. Det finns även restaurang och bra serviceanläggning.

Bauergården var nominerad till årets ställplats 2015 och då gjorde vi ett bildspel som du hittar här intill.

 

• På 1890-talet byggs den s.k Gripenbergsbanan, i folkmun kallat ”Trådrullatåget”, mellan Jönköping och Vireda. Alldeles vid kanten av sjön Bunn anläggs då Bunn station och ett samhälle växer fram kring järnvägsstationen, som var i bruk fram till 1935.

• I början av 1900-talet är konstnären John Bauer verksam här, och hämtar inspiration till sina karakteristiska trolska miljöer. Vid sin flytt till Stockholm i november 1918 drunknar John Bauer med familj, när ångaren Per Brahe, lastad med bland annat symaskiner från Husqvarna, förliser i en storm på Vättern.

• 1930 bildas ”föreningen för den andliga verksamheten i Bunn” och året därpå uppför föreningen ett kapell på ett markområde skänkt av familjen Wessman. Kapellet är fortfarande i bruk och drivs numera av Svenska Kyrkan.

• 1935 förvärvar fröken Vivan Rosenqvist ett markområde intill kapellet och bygger pensionatet Solhem – eller ”Bunns blindhem”. Verksamheten fortsätter i drygt 60 år och skapar många arbetstillfällen för framför allt ortens kvinnor.

• I början av 2000-talet förvärvas Blindhemmet av Pingstkyrkan i Jönköping och används som sommarhem.

• 2013 köps anläggningen av företagsledaren Anders Lindahl, som bosatt sig i Bunn och vill göra något positivt för bygden.

• 2014 invigs ställplatsen för husbilar.

• 2015 står hotell- och restaurangdelarna färdiga och den nya konferens- och turistanläggningen BauerGården invigs.

Relaterade bildspel

Var?
GPS: N57°56'10", E14°29'30"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.