Bild
Nästa artikel
TRAFIK

Autobahn kan få vägtull för turister

Publicerad 6 november 2013 (uppdaterad 30 september 2019)
Långa bilköer och förfallande vägar gör att tyskarna ser rött. Nu öppnar man för möjligheten att ta betalt av utlänningar på Autobahn.

Tyskland ligger centralt i Europa med gränser mot många andra länder. Det gör att inte bara tyskar befolkar motorvägsnätet Autobahn, utan även gott om utlänningar. Enligt Svenska Dagbladet drabbas bilisterna av allt längre bilköer, samtidigt som vägarna förfaller. Det får tyskarna att se rött.

De tyska kristdemokraterna i Bayern, CSU, tillika Angela Merkels systerparti, gick enligt SvD till val på att man ska tvinga utländska bilister och åkare att betala för att få köra på Autobahn, ett krav för att skriva under en regeringskoalition. Pengarna ska användas till underhåll av vägarna.

Förslaget har dock stött på problem. EU-lagar kan sätta stopp för modellen där utlänningar tvingas betala medan tyskarna slipper, men att tvinga tyskarna att betala är samtidigt inte aktuellt för CSU.

Hittar lösning
Nu kan det dock finnas en öppning för att driva igenom en lag. Enligt SvD har EU:s transportkommissionär, Siim Kallas, öppnat för en modell där alla måste betala vägtullen, men där tyskarna får tillbaka pengarna i form av rabatt på bilskatten.

Modellen som föreslås hämtas från Österrike, där bilisterna köper ett klistermärke som man sätter på framrutan för att visa att avgiften är betald. Enligt förslaget ska det kosta 100 euro, motsvarande 880 kronor, om året att köra på Autobahn. För dem som bara ska köra genom landet tillfälligt ska dock mindre kostsamma varianter finnas.

För tillfället har inget beslut tagits, men enligt vad SvD erfar ska frågan ligga nära till hands i de pågående förhandlingarna för regeringsbildningen.

Avgifter på svenska vägar bara för svenskar.

Sverige går en annan väg. Läs bloggen om förslaget med svenska vägavgifter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.