Bild
Nästa artikel
NYHETER

Astrid Lindgrens Värld hotas av stängt 2021

Publicerad 15 december 2020 (uppdaterad 15 december 2020)
Tidigare i höst fick Astrid Lindgrens Värld rätt mot Polisen då förvaltningsrätten klargjorde att det var fel av Polisen att inte tillåta mer än totalt 50 åskådare åt gången i en park som rymmer ett stort antal scener. Nu hotar ändå ett stängt 2021.

Polisen har nu överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Tidsutdräkten för handläggning i ännu en instans äventyrar nu även nästa års säsong i Astrid Lindgrens Värld och på Astrid Lindgrens Näs.

– Att Polisen överklagar känns oerhört stressande, då vi redan är i tidsnöd vad gäller planeringen för en öppning av parken till våren 2021. Om ärendet återigen ska malas genom de juridiska kvarnarna tappar vi ännu mer förberedelsetid och ställer ovissheten om en öppning till våren än mer på sin spets. I mina ögon är överklagandet onödigt eftersom förvaltningsrättens dom är oerhört tydlig och klargörande. Att kammarrätten skulle göra en annan bedömning än förvaltningsrätten ser jag som osannolikt. Men oavsett så sprider det en stor osäkerhet, menar Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld.

– Förvaltningsrätten underkände Polisens synsätt i en mycket tydlig dom. Polisen har rätt att begära överprövning av förvaltningsrättens dom men jag ser det som föga troligt att kammarrätten kommer till en annan slutsats än förvaltningsrätten. Samtidigt är det mycket olyckligt att en prövning i kammarrätten äventyrar säsongen 2021 och det är därför av helt avgörande betydelse att förvaltningsdomstolarna nu hanterar ärendet med den skyndsamhet som krävs, säger Olle Nykvist, advokat på Cirio Advokatbyrå och ombud för Astrid Lindgrens Värld. 

Den förlorade säsongen 2020, som skulle bli ett stort jubileumsår för att fira Pippi Långstrump 75 år, har Astrid Lindgrens Värld gjort ett minusresultat på ca 120 miljoner kronor. Utan klartecken för att förvaltningsrättens tolkning av ordningslagen är den rätta riskeras hela säsongen 2021 att behöva ställas in och därmed hamnar hela verksamheten under ett kraftigt konkurshot. Turistnäringen i Vimmerby riskerar återigen ett stort slag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.