Bild
Nästa artikel
NYHETER

ARN ger köpare rätt när husbilen var för tung

Publicerad 24 april 2020 (uppdaterad 24 april 2020)
I ett principiellt intressant fall har Allmänna Reklamationsnämnden dömt till kundens fördel på grund av att en husbil vägde betydligt mer än den skulle gjort enligt handlingarna. Köpet ska därför gå tillbaka.
ARN har inte en beslutanderätt jämförbar med en domstols men deras rekommendationer i bedömda ärenden följs nästan undantagslöst av domstolarna om företaget inte följer rekommendationen och ärendet dras vidare.

I det här principiellt intressanta fallet som rapporteras av UNT vägde husbilen mer än vad som angavs i handlingarna, ett förhållande som inte är ovanligt.

UNT uppger att mannen som köpte den begagnade husbilen 2018 tyckte den kändes tung att köra. Det konstaterades att den vägde 400 kilo mer än uppgiven vikt och lastvikten blev då endast 70 kilo. Med denna låga lastvikt kunde inte husbilen användas på avsett sätt.

I lastvikten räknas även passagerare in samt förstås all lös utrustning som markis, ac, campingstolar, mat och kläder, det vill säga även all eftermonterad utrustning. Husbil & Husvagn har återkommande artiklar om problemen med överlast och rekommenderar alla att väga sin husbil eller husvagn inför säsongstarten för att vara på det klara på de marginaler som finns för last. Det går inte att lita på att bilregistrets dokument speglar det unika fordonets verkliga vikt.

I det aktuella fallet rekommenderar ARN att mannen ska få pengarna tillbaka mot återlämnande av bilen vilket innebär att företaget ska betala tillbaka 643 000 för husbilen.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.