Bild
Nästa artikel
Nyheter

Årets ställplats 2009: Böda hamn

Publicerad 26 september 2009 (uppdaterad 13 juli 2010)
Det var med god marginal som Böda hamn, Öland, kammade hem tävlingen Årets ställplats 2009. Hamnvärden Tore Johnsson och hans son Robin var på plats i Stockholm för att ta emot priset på Caravan Show i Kista.

- Det är väldigt positivt för oss att vinna priset, säger hamnvärden Tore Johnsson. Borgholm är ju en kommun som satsat i den här riktningen och priset från tidningen är vårt kvitto på att vi lyckats framföra kommunens budskap. Och ett bevis för att folk känner sig välkomna!

Tore, född och uppvuxen i närheten av Böda, är aktiv fiskare och vice ordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund. Sedan 2008 innehar han också uppdraget som hamnvärd i Böda. Jobbet har han fått av Borgholm Energi som tagit beslutet att upprätta en ställplats för husbilar på hamnplanen. Sedan starten 2007 har besökssiffrorna ökat dramatiskt: Första året hade platsen cirka 350 betalande gästnätter, i fjol 950 gästnätter.
- I år lär vi hamna mellan 2000 och 2500 gästnätter, säger Tore. Med det här varma fina vädret vi haft i sensommar så blir ju säsongen extra lång. Men börjar det blåsa nordost så är inte platsen lika trevlig, säger han.

I skrivande stund är Tore och sonen Robin på väg tillbaka till Öland för att ta hand om alla ställplatsgäster som besöker Öland för att uppleva Skördefesten.
- Ja, när vi lämnade Böda halv sex i morse hade vi 25 bilar, säger Robin Johnsson. Mamma och min äldre bror tar hand om ruljangsen i dag när vi är här i Stockholm för att ta emot priset. Men de väntar på oss där hemma så vi lär ju gå ner till ställplatsen och visa upp oss själva och priset när vi kommer hem i kväll.
På frågan var de planerar att sätta upp prisplaketten svarar Tore så här:
- Det får ju vara någonstans där ingen kan stjäla den. Kanske inne i serviceanläggningen så att alla kan se den. Vi vill ju visa att vi har vunnit och uppmuntra andra att satsa.
- Ta Öland som exempel - där har vi ju två kommuner, säger Tore.
Den ena har valt att jobba aktivt för att ta hand om husbilsturisterna, den andra sätter upp förbudsskyltar. Jag tror att husbilsåkandet är på stark utveckling och en trend som kommer att hålla i sig i tio-tjugo år. Då är det ju bra om folk har trygga platser att stå på. Så kan det också bli pengar över som kan användas till annat, som att hålla hamnarna i gott skick.
Årets överskott från de olika ställplatserna på norra Öland, beräknas hamna runt 350 000 kronor.
- Pengarna ska återinvesteras i anläggningarna, säger Tore. Så till nästa säsong kan vi rusta toaletterna och duscharna. Det gäller ju att hänga med och erbjuda bra service!Info om tävlingen. Årets ställplats är ett pris instiftat 2009 av tidningen Husbil & Husvagn. Tävlingen syftar till att uppmärksamma och främja engagemanget för fler ställplatser i Sverige med god service i attraktiv miljö.
De nominerade kandidaterna 2009 var: Jävrebyn (Piteå), Motala verkstad (Göta Kanal), Hunnebostrand, Böda hamn och Kroksjöns rastplats (Tranemo).
Röstning har skett på Elmia Husvagn & Husbil, samt på Husbil & Husvagns webbplats. Tidningen har tagit emot cirka 700 röster i årets tävling. Redaktionen tackar för alla bidrag!

Robin och Tore Johnsson, ansvariga för ställplatsen i Böda hamn, tar emot priset av Husbil & Husvagns chefredaktör Carola Eklundh på Caravan Show i Kista. Prisutdelningen aviserades av Zillah & Totte som uppträdde på mässan.

Tore Johnsson och sonen Robin fick en minnesvärd dag i Stockholm.

Prisplaketten, designad av Maria Andersson, formgivare på tidningen Husbil & Husvagn.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.