Bild
Nästa artikel
NYHETER

Annans skuld på fordon kan bli din

Publicerad 17 december 2016 (uppdaterad 25 oktober 2019)
Sveriges Radio uppmärksammar idag att skulder på fordon följer fordonet och inte den som fått skulden. Det är dock en gammal "nyhet" som Husbil & Husvagn skrivit om flera gånger tidigare vilket dock inte gör den mindre viktig.
Många har reagerat på lagändringen som infördes 1 juli 2014 för att få bukt med så kallade bilmålvakter, ett växande problem som nått oanade proportioner. I Malmö ägs var tionde bil av en bilmålvakt och den som kör bilen blir på så vis immun mot olika avgifter som parkeringsböter och olika vägavgifter. Det är inte heller ovanligt att bilen dessutom är såväl oförsäkrad, oskattad och har körförbud. Ett vanligt förfarande är att bilen köps påställd men ställs av varvid bilregistret betalar tillbaka överskjutande skatt. Bilmålvakten är den person som gör detta möjligt genom att denne har stora skulder men saknar utmätningsbara tillgångar.

För att få bukt med detta har nu Kronofogden och polisen börjat beslagta bilar med skulder när dessa av olika skäl kontrolleras och till hjälp har även polisen sin relativt nya utrustning för automatisk avläsning av registreringsnummer.

Situationen i Malmö uppmärksammades redan tidigt 2014 i exempelvis Sydsvenskan och har därefter varit ett stort samtalsämne och våren 2016 införde bilregistret en tjänst där den som köper ett begagnat fordon kan få uppgifter om restförda avgifter direkt via telefon, en tjänst som alla som köper ett begagnat fordon bör utnyttja. Det går nämligen inte att se eventuella skulder på fordonet via bilregistrets internettjänster eftersom dataskyddslagen inte tillåter det.

Lagen är tänkt att försvåra att fordon som brukas av föraren men ägs av bilmålvakten men innebär även att den som köper ett fordon kan få det beslagtaget av Kronofogden för skulder, typ parkeringsböter och trängselavgifter, som en tidigare ägare inte betalat, något som alla ännu inte är medvetna om.

Det är bra att problemet återigen lyfts upp så att alla är medvetna om det men någon nyhet är det inte. Vaksamhet är dock på sin plats och du ska alltid kolla skuldsituationen för det fordon du står i begrepp att köpa.

Läs mer om fordonsrelaterade skulder på Transportstyrelsens webbplats
SÅ HÄR KONTROLLERAR DU OM ETT FORDON HAR EN SKULD
Transportstyrelsens fordonskundtjänst

För att kontrollera om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder på ett visst fordon kan du kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor på 0771-14 15 16. Telefonen är röststyrd. Om du till exempel säger "ägaruppgifter" så når du vår automatiska tjänst, där du får uppgifter om fordonsrelaterade skulder. Du når tjänsten dygnet runt, även när vår kundtjänst har stängt.

Om en obetald skatt eller avgift har överlämnats till Kronofogden tillkommer även deras avgifter för att hantera ärendet. Observera att Transportstyrelsen inte har uppgift om Kronofogdens tillkommande kostnader.

Kronofogdens kundtjänst

Om ett fordon har obetalda fordonsrelaterade skulder som överlämnats till Kronofogden bör du vända dig dit för att få ett besked om hela skuldbeloppet. När Kronofogden tar hand om en obetald skatt eller avgift påför de en grundavgift för varje ärende. Telefonnummer till Kronofogdens kundservice är 0771-73 73 00.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.