Bild
Nästa artikel
NYHETER

Allt lättare att hitta utbildning för C1

Publicerad 2 juni 2017 (uppdaterad 2 juni 2017)
Sveriges Radio har gjort ett inslag om att allt fler behöver C1-behörighet och att trafikskolorna börjar anpassa sitt utbud efter denna efterfrågan. C1 behövs om du har B-behörighet utfärdad efter juli 1996 och husbilen väger mer än 3,5 ton.
Det är inte fråga om någon ny utbildning utan mer om en anpassning efter ett behov som uppstått i kölvattnet av en krafigt ökande husbilsförsäljning. Som bekant är lastvikterna snålt tilltagna, trots en ny schablon för kraven på dessa, för att passa in i körkortsbehörigherna. Om husbilen har högre totalvikt än 3,5 ton försvinner detta problem och chassit kan förstärkas så att en högre totalvikt kan godkännas av myndigheterna.

C-behörigheten har funnits sedan lång tid medan C1 tillkommit senare och följaktligen finns det fler som utbildar för C än C1.

B-behörigheten för körkort utfärdade efter 1996-07-01, och som inte varit återkallat efter det, gäller för maximalt 3,5 ton. C1-behörigheten utökar viktgränsen till 7,5 ton medan C inte har denna viktgräns men även kräver utbildning för lastning och färdskrivare, något som i princip inte behövs för husbilar.

B-behörigheter utfärdade senast 1996-06-30 har ingen viktgräns för personbil dit även personbil klass 2, det vill säga husbil, räknas.

Läs mer om de ändringar som blir aktuella den 1 juli i år för både C1 och B96 i den separata artikeln.

SR:s inslag hittar du här.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.