Bild
Nästa artikel
NYHETER

Allt fler stressade i trafiken enligt Sifo

Publicerad 22 maj 2017
Fler bilar på mindre yta och ökad stress i vardagslivet bedöms vara orsak bakom ökad stress, mindre hänsyn och ilska från medtrafikanter säger Sifo i en ny undersökning.

I undersökningen, beställd av Volvo Car Sverige, har 1 150 svenska bilägare svarat på frågor om hur trafiksituationen förändrats de senaste tio åren. Resultaten är slående: 

– Tre av fyra tycker att stressen i trafiken har ökat
– Hälften tycker att det visas mindre hänsyn
– Över 70 procent har utsatts för någon form av ilska från en medtrafikant.

Orsakerna beror enligt forskningen på frustration över allt tätare trafik som gör det svårare att komma fram. Som bilförare är man också anonym inne i sin bil och kan vara aggressiv och  visa ilska på ett sätt man inte gör normalt. 

Det finns enkla sätt att visa mer hänsyn och att vända utvecklingen:

Sms:a inte när du kör, håll avstånd, använd blinkers, släpp in bilar vid påfarter och filbyten och sök ögonkontakt med oskyddade trafikanter. Undersökningen visar också att du blir tryggare bakom ratten i en bil med automatisk stöd- och säkerhetssystem. Volvo som beställt undersökningen säger så här.

– Vi måste alla ta ansvar för att skapa en trafikmiljö mer präglad av hänsyn och omtanke. Vår vision är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020. För oss handlar det om att utgå från människor när vi utvecklar våra bilar. Allt från funktioner som hjälper dig att hålla avstånd, bromsa in och varna för cyklister och fotgängare till att bilen delvis och så småningom helt kan köra själv säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Car Group.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.