Transportstyrelsen har tillsammans med forskare på VTI utrett sambandet mellan sjukdomar och inblandning i trafikolyckor med fokus på bilförare som fyllt 65 år.
Till skillnad från flera andra EU-länder har inte Sverige obligatoriska hälsokontroller för äldre förare. Motiveringen är att det inte anses finnas fakta som visar på att det skulle ha en positiv effekt på trafiksäkerheten.
Studien bygger på en omfattande matchning av olycksdata och sjukvårdsdata vilket tidigare inte gjorts i detta syfte. Studiens resultat visar på att förare med ålderstypiska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och synfunktioner inte har så hög sannolikhet att vara inblandade i olyckor. Förare med demens har en lägre sannolikhet för att vara inblandade i olyckor jämfört med förare utan denna diagnos. Utredningen menar att detta kan bero på att de flesta slutar att köra bil när demensdiagnosen sätts.
– Slutsatsen vi drar är att resultaten inte talar för att vi behöver göra en större utredning för eventuellt införande av hälsokontroller för äldre bilförare, säger Marie Skyving, utredare på Transportstyrelsen.
Däremot visar studien på att missbruks- och beroendesjukdomar, psykiska sjukdomar, epilepsi och diabetes ger ökad sannolikhet för olyckor vilket myndigheten vill fortsätta att utreda.
Här finns rapporten att läsa
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.