Nästa artikel
4-dagarsregeln för avställning slopas
Nyheter

4-dagarsregeln för avställning slopas

Publicerad Idag 12:12 (uppdaterad Idag 14:29)
Upplåst för dig som prenumerant
Regeringen föreslår att husbilar inte längre ska slippa skatt efter fyra dagars avställning.

Malus tas bort, vilket innebär att husbilsskatten sänks från och med 1 februari 2025. Det framgår av regeringens budgetproposition som lämnades förra veckan.

Men det innebär också att möjligheten att ställa av husbilen under kortare perioder, för att minska skatten, försvinner. 

– När malus tas bort går man tillbaka till samma avställningsregler som innan. Det är en karens på 15 dagar som förut, säger Jonny Geidne, utredare på Transportstyrelsen.

Det här är logiskt eftersom möjligheten att ställa av husbilen under kortare perioder infördes 2021 som en kompensation för att malus drabbade husbilsägare hårt. 

Undantagsregeln gällde alla husbilsägare som betalade mer än 4800 kronor om året i malusskatt. Det innebar att de som bara var ute i helgerna kunde ha husbilen avställd i veckorna, och de som vistades länge på camping kunde ställa av husbilen under den tiden. 

Än så länge kan de här husbilsägarna fortsätta att ställa av sin husbil i fyra dygn för att slippa fordonsskatt under avställningsperioden. Det gäller hela 2024 – och lite till. 

Men från och med den 1 februari upphör alltså möjligheten att få tillbaka skatt om man ställer av husbilen för så korta perioder. 

Budgetpropositionen kommer att behandlas i riksdagen under hösten. När budgeten kommer att vara färdigbehandlad är ännu inte fastslaget.

Så ser texten i budgetpropositionen ut:

Regeringens förslag: Husbilar klass II, dvs husbilar, ska inte omfattas av malus.

De särskilda reglerna för återbetalning av fordonsskatt för husbilar vid avställning tas bort.

Lagändringen ska träda i kraft 1 februari 2025.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.