Nästa artikel
4 av 10 klarar ny uppkörning
NYHETER

4 av 10 klarar ny uppkörning

Publicerad 10 juli 2014 (uppdaterad 10 juli 2014)
Bara 4 av 10 svenskar uppger att de skulle klara teoriprovet om de skulle ta om körkortstestet i dag. Dubbelt så många uppger att de skulle klara uppkörningen igen.

Detta framgår i nya undersökningar från Trygg-Hansa. Svårast för svenskar att klara är frågor kring reaktionsförmåga, obevakade övergångsställen och tidsbedömning där drygt 2 av 10 kunde rätt svar. Det framgår också att yngre är bättre på frågor som handlar om hur man kör bilen och att äldre har bättre koll på frågor som handlar om hur man sköter bilen.

Dubbelt så många svenskar tror att de skulle klara uppkörningen än teorin om de skulle göra om körkortstestet i dag. Över hälften av svenskarna, 53 procent, uppger att de inte skulle klara teoriprovet för körkort om de skulle ta om det i dag och endast omkring 40 procent säger att de skulle klara det. 78 procent uppger att de skulle klara den praktiska uppkörningen, och bland unga och män är siffran ännu högre, där 89 respektive 81 procent säger sig klara den praktiska delen av provet om de tog det i dag. Detta visar en ny undersökning från Trygg-Hansa*.

- Under ett par år har vi sett att det inträffar allt färre bilolyckor, och förhoppningen är att även 2014 ska följa den trenden. Undersökningen vi har gjort indikerar att kunskapsläget kan höjas bland svenska bilister. Det är såklart viktigt att ta trafiksäkerhet på stort allvar och hålla sig uppdaterad angående nya regler och diskussioner om trafikläget i Sverige, säger Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa.

2014 – hittills ett trafikosäkert år
Under månaderna januari-april i år har så många som 79 personer omkommit i vägtrafiken i Sverige, vilket kan jämföras med 60 personer under samma tid 2013. Enligt statistik från Trafa är juli den sommarmånad då räddningstjänsten får in flest larm om trafikolyckor. Under juli 2013 larmades räddningstjänsten till 1 442 trafikolyckor, ett antal som endast var högre i december månad med 1 526 olyckor.

Körkunskap skiljer sig mellan generationer
Via ett körkortstest på Facebook där knappt 25 000 respondenter deltagit har Trygg-Hansa tagit reda på vilka teoretiska frågor som svenskarna tycker är svårast i trafiken. I den undersökningen framgår det att yngre (18-25 år) generellt är bättre på frågor som handlar om hur man kör bilen och att äldre har bättre koll på frågor som handlar om hur man sköter bilen gällande vad man ska fylla på var, bränsleförbrukning och skatter. De yngsta svarar också i högre utsträckning rätt på hur man ska agera när man kommer till en olycksplats och på frågor om vad EcoDriving innebär.

Här är de tre svåraste teorifrågorna enligt svenska folket:

Vilken av följande grupper har troligen den bästa reaktionsförmågan?

  • Bara 23% av dem med körkort har svarat rätt svar: En person i 45-54-årsåldern, eftersom att den överlägsna erfarenheten gör att de vet hur de ska agera.

  • 50% har istället svarat: En person i 35-44 årsåldern, eftersom de ofta är mer medvetna om säkerheten.

  • 27% har svarat: En person i 25-34 årsåldern, eftersom hon eller han är i toppen av sin fysik.

Hur mycket tid per mil vinner du om du kör 100 km/h istället för 80 km/h?

  • 26% har svarat rätt: Ca 1,5 min/mil.

  • 40% har istället svarat: Ca 1 min/mil.

  • 34% har svarat: Ca 2 min/mil.

Vid ett obevakat övergångställe så har bilförare:

  • 34% har svarat rätt: Väjningsplikt.

  • 56% har svarat: Plikt att sänka farten och om nödvändigt stanna.

  • 9% har svarat: Stopplikt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.