Nästa artikel
3000 ton sill till midsommar
NYHETER

3000 ton sill till midsommar

Publicerad 19 juni 2017 (uppdaterad 19 juni 2017)
Midsommar stundar och vare sig regntunga skyar täcker himlen eller solstrålarna värmer, intar sillen den kanske mest centrala platsen när vi dukar upp till fest. Och mycket fisk blir det. Närmare 3000 ton sill och matjes klämmer vi i oss runt midsommar.

Nu säljs ungefär 80% av den totala årsvolymen av matjes. Tillsammans med färskpotatis, gräslök och gräddfil är matjessillen närmast en institution på midsommarbordet. Inlagd sill, löksill och senapssill ligger också i topp på listan. Men vi vågar också prova nytt, berättar Cecilia Sajland, Marknadschef på Orkla Foods Sverige.

- Många vill testa på nya smaker och efterfrågar variation. Därför har vi ett brett utbud och lanserar dessutom varje år Abba Årets Smak, i begränsad upplaga.

Årets sillsmak 2017 är en smakrik cocktail av hav och skog. Abba tog gin som kompletterades med den nordiska smaken granskott. Resultatet blev en välskakad, frisk sillsmak som sätter fart på smaklökarna, åtminstone enligt Abba.

De krämiga varianterna ökar i popularitet, inte minst bland yngre, men populärast är fortfarande de klara inläggningarna, som till exempel inlagd sill och fransk löksill. Dessutom ser man geografiska skillnader i sillätandet. I Stockholm är den inlagda sillen nummer ett, medan man på västkusten föredrar löksill.

Sill, matjes och strömming – vad är vad?

Det som avgör vad fisken kallas beror på var den har fiskats och hur den bereds. Sill som lever i Östersjön kallas strömming. Sill som fångas utanför de svenska och norska kusterna kallas rätt och slätt sill. Sill är slank till formen, men har en fetthalt som gör att den räknas som fet. Den fångas under höst och vinter då fetthalten hos fisken är den rätta. Genom olika beredningsmetoder får man fram till exempel matjes och vanlig inlagd/marinerad sill. Matjes lagras i 4-6 månader, medan marinerad sill lagras 1-2 månader.

Läs mer om hur sillen lagras och bereds:
http://www.orklafoods.se/Om-foeretaget/Anlaeggningar/Kungshamn-Uddevalla
http://abba.se/allt-om-sill/

För recepttips och inspiration:
http://abba.se/recept/

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.