Nästa artikel
15 år sedan Öresundsbron invigdes
NYHETER

15 år sedan Öresundsbron invigdes

Publicerad 1 juli 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
I dag den 1 juli är det exakt 15 år sedan Öresundsbron invigdes av kung Karl XVI Gustav och Danmarks drottning Margrethe. Visste du detta om vårt längsta brobygge?

Det är i dag, den första juli, precis 15 år sedan den 15,9 kilometer långa vägförbindelsen mellan Sverige och Danmark invigdes.

Öresundsbroförbindelsens omfattar cirka 2 kilometer landanslutning, 8 kilometer bro, 4 kilometer konstgjord ö, 4 kilometer tunnel och 1 kilometer landanslutning på en konstgjord halvö i Danmark.

Den slutgiltiga kostnaden för bygget landade på drygt 30 miljarder kronor.

Redan 1991 skrev Danmark och Sveriges regeringar under ett avtal om att en bro- och tunnelförbindelse skulle byggas. Det tog fyra år för det första muddringsarbetet att starta och till 1997 innan den första brosektionen var på plats. Den 14 augusti 1999 lades sista brospannet på plats och ett knappt år senare var bygget klart.

HUR MYCKET KAN DU OM SVENSKA BROAR? KLICKA HÄR OCH GÖR VI BILÄGARES BROQUIZ!
 
Förra året ökade trafiken över bron med 3,4 procent. Främst är det fritidstrafiken som ökat, men minskningen av pendeltrafiken har samtidigt avtagit och frakttrafiken har ökat något. Sammanlagt drog bron in 1 211 miljoner danska kronor i vägtrafikavgifter under året.

Fritidsresandet har till stor del ökat tack vare det BroPass-system som gör överfarterna billigare. En normalresa över bron kostar 425 kronor men med BroPass sjunker priset till 194 kronor. För bil med släp, eller husbil kostar en enkelresa 850 kronor, eller 388 med BroPass.

Diskutera: Har du åkt över Öresundsbron i år?

Artikel ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.