Nästa artikel
130 bilar har inbrott per dag
NYHETER

130 bilar har inbrott per dag

Publicerad 18 juni 2020 (uppdaterad 18 juni 2020)
I år blir det svemester för svenskar och husbil eller husvagn är ett perfekt sätt att njuta av den svenska naturen. Tyvärr gillar även tjuvarna årets semesterplaner och SSF går nu ut och varnar för inbrott i husbilar och husvagnar.
Tyvärr går det inte att skydda sig till hundra procent men med lite extra försiktighet finns möjligheten att undvika de värsta riskerna. Förra året blev så många som 130 bilägare per dag utsatta för stöld från eller ur sina bilar. I år, fram till och med maj, har dessa brott ökat med tio procent, redan innan semestertiden.

Med tanke på rådande världssituation kommer många fler i år att semestra på hemmaplan istället för att åka utomlands. Det innebär ännu fler bilar, husbilar och husvagnar än vanligt på våra vägar, parkeringar och campingplatser så det finns all anledning att vara extra uppmärksam skriver Stöldskyddsföreningen i ett utskick.

Att tänka på var man parkerar är förstås viktigt, undvik mörka hörn av rastplatser och se till att inga värdesaker ligger synliga. Många vittnar om att de blivit överraskade medan de sover och ett larm kan råda bot på det. Bor du på en camping kanske det går att prata ihop sig med grannarna så att man ömsesidigt håller ett vakande öga.

Tänk även på hur och vad du förvarar i förtältet, ha inte värdefulla föremål där när du sover eller gör någon utflykt. Tillfället gör tjuven är det många som säger och det ligger mycket i det. Fresta inte någon till att ta dina tillhörigheter.

Lägg telefoner, datorer och plånböcker vid sängen, skriv upp viktiga telefonnummer som de till spärrfunktionerna hos din bank och försäkringsbolag på en lapp som du lägger skilt från telefonen. Telefonboken i telefonen är förstås inte tillgänglig om telefonen är stulen så det underlättar om du har viktiga nummer uppskrivna, en telefon kan nog de flesta tänka sig att låta dig använda om du råkat ut för en stöld. 

Att minska risken för stölder och inbrott måste inte innebära så stora uppoffringar men kan spara mycket bekymmer om det ändå inträffar. Sedan hoppas väl alla på att aldrig råka ut för något men, som sagt, varje dag är det 130 som ändå blir utsatta.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.