Bild
Nästa artikel
NYHETER

114 400 fordon får körförbud på söndag

Publicerad 17 maj 2018 (uppdaterad 17 maj 2018)
På söndag införs de nya besiktningsreglerna. Senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att över 114 400 av de 306 335 fordon som riskerar körförbud i maj ännu inte har besiktigats.
Transportstyrelsen går ut med en ny uppmaning till bilägarna att kontrollera när deras fordon ska besiktigas. Detta då ändringarna i besiktningsreglerna som träder ikraft den 20 maj innebär att vissa fordon har fått en tidigarelagd besiktning. Hela 114 400 fordon får körförbud inför ändringen och i den siffran ingår även 13 500 A-traktorer.

– Då får man bara köra fordonet kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt. Om fordonet är avställt får man bara köra kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Sök och få svar direkt

På transportstyrelsen.se kan fordonsägare söka på sitt registreringsnummer och få svar direkt på när det är dags för nästa besiktning.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.