Nästa artikel
Kartboksdrömmar: ”Vem behöver flyga när det går att köra husbil överallt?!”
Krönikor

Kartboksdrömmar: ”Vem behöver flyga när det går att köra husbil överallt?!”

Publicerad 27 mars 2021
Visste du att sträckan Sverige–Thailand är 1 400 mil bilvägen? En baggis i kartbokens värld.

Låt oss lämna verkligheten och drömma om en värld utan virus, konflikter och oroligheter. Lite som om vi levde i en färgglad serietidning där allt är snällt och glatt. För mig funkar en klassisk världsatlas perfekt för ändamålet. Kartor väcker den naiva drömmaren i mig.

Häromdan fångades jag av världskartans landområden som faktiskt är nåbara för oss husbilister. Tusentals mil väg från Europa till Asien och Afrika finns på riktigt och utan att vi behöver korsa gigantiska hav. I kartans värld syns ju inte hinder som krig och oroligheter som gör att vi undviker att resa i vissa väderstreck och till vissa områden. 

Men tänk för en stund om det vore lika självklart (och tryggt) med husbilar överallt på jorden. Vart hade du åkt i så fall? Runt Medelhavet kanske? Eller längs “nya Sidenvägen” som ska knyta ihop länder i Europa med Asien? Den sträckan bör i min dröm behöva 300 ställplatser... 

När jag ser vägarna i kartboken (eller på Google Maps) blir en bilresa till Kapstaden, Vladivostok eller Singapore lika genomförbar som den till München eller Benidorm. Det finns stora vägar i stort sett överallt och i drömmen åker jag ju där pekfingret far fram över kartbilden.

”Det finns stora vägar i stort sett överallt och i drömmen åker jag där pekfingret far fram över kartbilden”

I den drömmen hade vi i husbilsforumen haft diskussionstrådar om långväga och exotiska resmål. Kanske en tråd från svenskgänget vid Bajkalsjöns vackra ställplats. I forumet diskuteras huruvida fettulken i den kilometerdjupa sjön är ätbar eller ej...

LasseK: “Vi fångar en ulk och grillar. ­Långbord och vodka med resten av svenskgänget ikväll!” (Inlägget applåderas av 23 forum­medlemmar.)

I en annan tråd diskuteras bästa vägarna till Victoriafallet, världens högsta vattenfall, på gränsen ­mellan Zimbabwe och Zambia. Victoria Falls Quickstop blev ­“Årets ställplats i Afrika 2020” och lockar tusentals husbilister. Här erbjuds bedårande utsikt över vattenfallet och all tänkbar service. ­(Inklusive färskt frukostbröd!). 

Ulla & Olle: “Vi är på väg mot Kapstaden och står på Serengeti Quickstop tre nätter.”

Bertan mä Kaben: “Åh, den har vi missat, är det en bra ställplats?” 

Ulla & Olle: “Ja den ligger på ett berg. Vi sitter under markisen med varsitt glas och blickar ut över savannen. Elefanter, bufflar och ­giraffer betar där nere.” (Inlägget applåderas av 44 ­forummedlemmar)

Sen har vi MegaCamp i Dubai. Världens största camping med 6 800 platser i formen av en solros. 55 servicehus och Shopping Mall med 200 butiker och skidbacke inomhus lockar campingfamiljer från hela världen. Men allt är bara min dröm...

Många äldre övervintrare väljer istället lugnet och tar färjan från Gibraltar och kör sedan i sakta mak runt Medelhavet i fem månader. Andra rundar Svarta havet, Kaspiska havet eller Döda Havet. Sen har vi som sagt Sidenvägen och alla som åker husbil i Kinas vackra inland och bor på någon av landets 200.000 nybyggda ställplatser. Många tar den vägen inför övervintring på camping i Thailand. Vem behöver flyga när det går att köra husbil överallt!?

Nåväl… dream on. Åter till verkligheten… visste ni att sträckan Sverige–Thailand är 1 400 mil bilvägen. Bara tre länder behöver passeras efter färjan till St ­Petersburg, nämligen Ryssland, Kina och Laos. En baggis i kartbokens värld.

Namn: Jimmie Öbom

Ålder: 48,5

Ställplatsdröm: ­Ställplatsutsikt mot ­soluppgången i Serengeti.

Ställplatsmardröm: ­Trollväggens högplatå med dålig handbroms. 

Drömhusbil: Hmm… det finns för många.

Drömresa: Från Nordkap till Kapstaden öster om ­Medelhavet – i en fredlig värld.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.