Nästa artikel
Restips: Grotte di Frasassi
ITALIEN

Restips: Grotte di Frasassi

Publicerad 26 september 2018
Droppstensgrottorna i Frasassi är ett av Europas mest spektakulära grottsystem och något ingen bör missa. Det finns helt enkelt inte ord nog att beskriva upplevelsen!

Vi har just passerat San Marino på vår väg söderut efter den Italienska östkusten. Vid Ancona viker vi av inåt landet och möts av ett hisnande vackert bergslandskap där små borgar omgivna av pitoresk italiensk bebyggelse tronar högt upp i himlen. Vi är i natursköna Umbrien-Marche, fyllt av vackra kalkstenskullar täckta av frodig grönska. Och det är kalkstenen som möjliggjort det obeskrivliga skådespel och den häpnadsväckande natur vi just ska uppleva!

Cirka sex mil efter vi lämnat Ancona, vid grottans ingång, finns en "Grand Canyon" som bara den är värd ett besök. Men längre ner finns en dold skatt. Ett av Europas mest spektakulära grottsystem!

Det här grottsystemet upptäcktes så sent som 1971 och öppnades för allmänheten 1974. De magiska, förtrollande och enormt stora grottrummen är fyllda med spektakulära stalaktiter och stalagmiter som belysts i allehanda färger vilket ger en visuell upplevelse som är svår att återge i text, en rad ord riskerar enbart att få dig att tro att platsen inte är så magisk som den är när du besöker den. För även om du besökt ett antal grottor tidigare är det svårt att tro att inte denna kommer att slå dig med häpnad.

I en aldrig sinande ström kommer du att mötas av nya vackra och främmande miljöer. Det droppar och ljudet ekar i de gigantiska grottrum som öppnar sig, sluts igen för att återigen öppna sig. Höjdpunkten är Ancona Abyss, ett grottrum som mer än väl rymmer Milanos dom vilket kanske ger dig ett perspektiv på både storleken och scenerierna. Det hela är som sagt mycket spektakulärt. Mitt i allt detta finns det dessutom en kristalliserad sjö.

Många som varit här vittnar om ett besök som gjort dem beroende av att komma tillbaka. Att ta med vänner och bekanta till detta skådespel som naturen bjudit oss på. Det är som att befinna sig i en parallell värld, en värld där skönheten är det enda som finns. En suggestiv värld full av överaskningar. De skickliga guiderna tar dig på en resa i både tid och rum. Inte många lämnar miljön oberörda. Men nöjer du dig inte med den vanliga visningen finns möjligheter att ta sig längre in i grottsystemet.

Den guidade turen för ungefär 15 € tar halvannan timme.

Från Grotte di Frasassi tar du dig enkelt vidare till exempelvis de sevärda städerna Florens, Sienna och Pisa.

 

GPS: N43° 25' 48", E12° 56' 06"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.