Nästa artikel
Villatält: 6 frågor och svar om stora förtält
Guide

Villatält: 6 frågor och svar om stora förtält

Publicerad 2025-01-26 07:00 (uppdaterad 2025-01-26 18:53)
Funderar du på villatält? Det här är vad som gäller.

Villatält blir allt populärare, med andra ord platsbyggda och vintersäkrade tält, med riktigt tak, som står kvar säsong efter säsong på ett trädäck.

– Jag märkte en rejäl ökning i början pandemin. Sedan dess har jag monterat mängder av tält och intresset verkar smitta av sig på campingplatserna, säger Mathias Tidqvist som driver Specialsnickerier I Huskvarna och har blivit något av en expert på att sätta upp villatält.

Blir du nyfiken eller rent av sugen? Här svarar han och Konsumenternas Försäkringsbyrå på HRF:s (Husvagns- och husbilsbranschens riksförbund) fem frågor om villatält. Dessutom en bonusfråga om bygglov.

6 frågor och svar om villatält:

1. Vilka är fördelarna med villatält?

”Fördelarna med villatält är många. Förutom att du får ett betydligt större boende står tältet kvar, i ur och skur år efter år. Och att ta med sig vagnen för exempelvis vinterförvaring är inga problem – tältet står kvar, isolerat och rustat för att tåla såväl kyla som snö”, skriver HRF i ett pressutskick.

2. Är det möjligt att montera ett villatält själv?

– Ja, men det är inte lika enkelt eller självklart som att montera en Ikea-möbel. Du behöver vara händig. Och mitt tips är att man förmonterar ihop villatältet hemma och ser över så att alla delar är med innan man åker i väg till campingen. Jag gör själv så och det sparar både tid och plats, säger Mathias Tidqvist.

3. Andrahandrahandsvärdet? Är inte tälten knutna till en viss plats och husvagn?

– Nej, det går bra att montera ned och flytta till en annan plats. Det händer att folk säljer sina tält och andrahandsmarknaden har ökat även den. De tält som kommer ut på marknaden försvinner snabbt och det är betydligt lättare att sälja ett kvalitetstält än ett billigare, säger Mathias Tidqvist.

– Det går även att byta husvagn, men behålla tältet.    

4. Kan jag flytta vagnen eller vinterförvara den någon annanstans än vid tältet?

– Oftast väljer folk att låta vagnen stå kvar, men det funkar alldeles utmärkt. Vagnen står en decimeter från tältet och tältet är ihopkopplat med vagnen via kappor och kuddar. Flyttas vagnen tätas dörren där resten av väggen utgörs av en välspänd duk, säger Mathias Tidqvist.

Det är också bra att kolla så att den försäkring man har täcker villatältet. Så här säger Sofia Ulriksson på Konsumenternas Försäkringsbyrå:

5. Hur fungerar det med försäkring av villatält?

– Tält som hör ihop med husvagnen betraktas oftast som tillbehör och försäkras via husvagnsförsäkringen. Villatält, med mer permanent karaktär som inte kräver att vagnen utgör en fjärde vägg, kan eventuellt omfattas av hemförsäkringen. Det beror på om försäkringsbolaget tolkar villatältet som en sak/lösöre i hemförsäkringen eller om du har en hemförsäkring som ersätter uthus på annan plats, säger Sofia Ulriksson.

Hon råder den som skaffar villatält att kontakta sitt försäkringsbolag.

– Vissa bolag erbjuder tilläggsförsäkring i husvagnsförsäkringen för året runt tält. Är det ett dyrare villatält kan det krävas att man tecknar en fritidshusförsäkring. Detta varierar dock mellan försäkringsbolagen och man gör rätt i att kontakta sitt försäkringsbolag och se till att tältet är korrekt försäkrat i förhållande till modell.

– Det är också bra att se över försäkringen för det man förvarar i tältet. Hemförsäkringens bortaskydd täcker oftast inte stöldbegärlig egendom (dator, mobil, smycken med mera) som förvaras utanför hembostaden.

På äldre campingplatser kan det ses som kutym att få ha ett permanent förtält, så länge som det inte blir för "villaliknande". Med andra ord vara okej med villatält. Läs mer om det här, i artikeln om Siggefora camping som fick rätt mot kommunen. 

Men det kan vara en bra idé att fundera på om det kan behövas tillstånd från kommunen att sätta upp villatältet. Med andra ord:

6. Behövs bygglov för villatält?

Så här skriver Boverket på sin hemsida:

”Bygglov behövs för de byggnader och andra anläggningar som uppförs på campingplatsen. Det kan till exempel handla om servicebyggnader, stugor, plank och murar. Även husvagnar, husbilar, villavagnar, tält, spiketält och liknande kan vara bygglovspliktiga som byggnader.”

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.