Det gäller att hålla reda på de olika viktbegreppen när man har husbil. Annars kan det få tråkiga konsekvenser.
Till exempel kan man upptäcka att det knappt är tillåtet att packa något i den stora husbilen man precis köpt eftersom lastvikten är så låg. Eller ännu värre: Inse det när polisen vinkar in en till en vågplats – vilket kan leda till böter eller till och med indraget körkort – om man lastat för tungt.
För till syvende och sist är viktgränserna en trafiksäkerhetsfråga. Det kan vara farligt att köra med ett för tungt lastat fordon eftersom köregenskaperna förändras. Det påverkar till exempel vad som händer vid inbromsning, kurvtagning och vilka avstånd man bör hålla.
Det här är skillnaden mellan de olika vikterna
TOTALVIKT
Totalvikt är den maximala vikten som fordonet får väga. Vilken den är står i registreringsbeviset. Den bestäms när husbilen registreras i Sverige. När du kör bilen får inte totalvikten överskridas.
TJÄNSTEVIKT
Tjänstevikt är den vikt som fordonet väger utan packning och passagerare. Vilken den är står i registreringsbeviset.
Det här ingår i tjänstevikten:
- Verktyg och reservhjul
- Bränsle
- Smörjolja
- Vatten
- Föraren (75 kilo)
- Gasol
Har du förlagt ditt registreringsbevis? Du kan beställa ett nytt här!
LASTVIKT
Lastvikten visar hur många kilo prylar (plus människor och djur – föraren undantagen) du får lasta i husbilen. Du får fram lastvikten genom den här formeln: Totalvikt - tjänstevikt = Lastvikt
MAXLAST
Maxlast är samma sak som lastvikt.
BRUTTOVIKT
Bruttovikt är den vikt du ser när du kört upp på vågen, det vill säga vikten just nu med allt och alla som är med i bilen. Visar vågen mer än din totalvikt så har du överlast. Den står alltså inte i registreringsbeviset.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.